Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Franska bilkonvojen vidare till Bryssel

Polisen i Paris har skjutit tårgas mot bilburna demonstranter som protesterar mot kravet på vaccinpass för att få tillgång till offentliga platser.
Några av demonstranterna planerar att resa vidare till Bryssel för en "europeisk samling".
Coronaviruset • Publicerad 12 februari 2022
En demonstrant kör längs med Champs-Élysées i Paris för att protestera mot vaccinpasset.
En demonstrant kör längs med Champs-Élysées i Paris för att protestera mot vaccinpasset.Foto: Adrienne Surprenant

Polisen i Frankrikes huvudstad Paris sköt tårgas och utfärdade hundratals böter på lördagen för att bryta upp en fordonskonvoj som försökte blockera trafiken i en protest mot coronavirusrestriktioner och stigande levnadskostnader.

Inspirerade av lastbilschaufförer som stängt ned delar av Kanadas huvudstad Ottawa, tog sig tusentals demonstranter från hela Frankrike till Paris i en självutnämnd "frihetskonvoj" av bilar, lastbilar och skåpbilar.

Annons

Polisen stoppade bilar vid infarter till staden och delade ut 283 böter för deltagande i en otillåten protest. Men demonstranterna lyckades samla fler än 100 fordon på den berömda paradgatan Champs-Élysées, där polisen använde tårgas för att skingra demonstranterna.

Pansarfordon och vattenkanoner

Protesterna riktade sig mot vaccinpasset som krävs för att få tillgång till många offentliga platser, men även mot stigande energi- och livsmedelspriser, frågor som utgjorde startskottet för proteströrelsen gula västarna som skakade Frankrike i slutet av 2018 och början av 2019.

Ytterligare 7 600 personer demonstrerade mot vaccinpassen i andra delar av Paris, enligt inrikesdepartementet. Nästan 7 200 poliser utrustade med pansarfordon och vattenkanoner sattes in för att upprätthålla ordningen i huvudstaden.

Omkring 24 000 människor demonstrerade i andra delar av landet, enligt franska myndigheter, bland annat i Montpellier där demonstranter krossade glasfasader på två banker.

Bryssel på måndag

Från Paris planerar några av demonstranterna att resa vidare till Bryssel för en "europeisk samling" av demonstranter som planeras där på måndag.

Belgien har förbjudit demonstrationen, och landets premiärminister Alexander de Croo har uppmanat blivande deltagare att "protestera i sitt eget land".

Demonstrationerna kommer två månader före presidentvalet, där president Emmanuel Macron väntas söka omval.

I fredags sade Macron att han förstår den trötthet som många känner inför pandemin.

– Den här tröttheten leder också till ilska. Jag förstår det... Men jag uppmanar till stort lugn, sade Macron till tidningen Ouest-France.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons