Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Strömmen till Tjernobyl återställd

Ukraina • Publicerad 13 mars 2022
Satellitbild över det nedlagda kärnkraftverket Tjernobyl tagen i torsdag. I bildens mitt syns tydligt överbyggnaden till sarkofagen över reaktor 4, där en katastrofal olycka inträffade 1986.
Satellitbild över det nedlagda kärnkraftverket Tjernobyl tagen i torsdag. I bildens mitt syns tydligt överbyggnaden till sarkofagen över reaktor 4, där en katastrofal olycka inträffade 1986.Foto: Maxar Technologies via AP/TT

Strömmen till det nedlagda kärnkraftverket Tjernobyl har återställts, uppger Ukrainas energiminister German Galusjtjenko enligt den statliga ukrainska nyhetsbyrån Ukrinform.

Det var tidigare i veckan som strömmen till anläggningen försvann efter strider i området, som kontrolleras av ryska styrkor.

Annons

I fredags uppgav den ukrainska tillsynsmyndigheten, via det internationella atomenergiorganet IAEA, att tekniker inlett reparationer av de skadade kraftledningarna.

Galusjtjenko uppmanar nu internationella organisationer som IAEA och FN att hjälpa Ukraina att få de ryska styrkorna att lämna området och upprätta demilitariserade zoner runt de ukrainska kärnkraftverken.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons