Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Strömmer: Allvarlig samhällsutveckling

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) beskriver helgens skjutningar som "en mörk bekräftelse" på samhällsutvecklingen.
Han bedömer att det kommer att ta tid innan situationen förbättras.
– Det är oerhört viktigt att vi börjar göra saker som vi inte har gjort tidigare, säger han.
Brott • Publicerad 11 juni 2023
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) besökte Farsta med anledning av lördagskvällens skjutning.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) besökte Farsta med anledning av lördagskvällens skjutning.Foto: Fredrik Persson/TT

Under helgen har sju personer skjutits i Stockholmsområdet. Flera vårdas för allvarliga skador, och en pojke i 15-årsåldern har avlidit av de skador han fick vid en skottlossning i Farsta.

– Det här är en mörk bekräftelse på den utomordentligt allvarliga samhällsutveckling som pågått under lång tid, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid en pressträff i Farsta.

Annons

– I fjol hade vi 62 dödliga skjutningar i Sverige, det är en enormt mörk siffra. Jag brukar jämföra med Norge, som har fyra, Danmark som har fyra, och Finland som har två. Sverige befinner sig i ett exceptionellt allvarligt läge, säger han vidare.

Kan ta tid att vända

Gunnar Strömmer bedömer att det kan "ta tid" innan situationen förbättras.

– Jag tror det kommer ta tid att vända utvecklingen. Jag är övertygad om att det kommer att gå, och det baserar jag på att andra länder har lyckats före oss. Det är oerhört viktigt att vi börjar göra saker som vi inte har gjort tidigare, säger han.

Ulf Kristersson (M) kommenterar den våldsamma helgen via sin Facebooksida, där han bland annat beskriver händelserna som "ännu en mörk helg". Han konstaterar att "läget är utomordentligt allvarligt".

"Det är ytterligare en bekräftelse på hur extremt stort det här problemet har blivit. Och en påminnelse om den stora risken att helt oskyldiga skadas eller dödas av gängens kulor. Vi får inte trubbas av och resignera. Vi måste göra ännu mer, uthålligt och beslutsamt", skriver Kristersson.

Andersson (S): Sätter skräck

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson skriver på Twitter att utvecklingen "måste få ett slut".

"Den grova brottsligheten undergräver den svenska tryggheten, den tillit vi har till varandra och till att samhället kan hålla oss säkra. Den sätter skräck i bostadsområden, splittrar familjer och släcker liv – ibland så unga som femton år. Det här måste få ett slut."

Tidigt på lördagskvällen sköts två pojkar i 15-årsåldern samt en man och en kvinna i 45- respektive 65-årsåldern med automatvapen i Farsta i södra Stockholm. På fredagskvällen sköts två män i 20-årsåldern i Solna, samt en man i Jordbro.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons