Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Skolverket avråder från studentfirande

Det är en dag som många ungdomar drömmer om. Utspring till musik, fest med vänner och ett kliv in i vuxenlivet. Men nu avråder Skolverket från studentfirande.
– Det är ett smärtsamt beslut på många sätt, säger Huddinge kommuns gymnasiechef Patrik Forshage.
Coronaviruset (TT) • Publicerad 13 april 2020
En tidigare studentutspark i Ronneby.
En tidigare studentutspark i Ronneby.Foto: Mattias Mattisson

Juni är en månad där tredjeårselever på gymnasiet ser fram emot mösspåtagning, studentbal, fotografering, studentflak och utspring. Men i år blir det annorlunda.

Flera skolor och kommuner har på eget bevåg tagit beslut om att ställa in firandet helt eller skjuta upp det. Andra har ännu inte satt ned foten. Anledningen är regeringens beslut om att förbjuda allmänna sammankomster med fler än 50 personer.

Läs också:

Annons

En av kommunerna i Sverige som var först ut med att ställa in studentfirandet var Huddinge kommun. Många föräldrar hörde av sig med frågor om hur de skulle göra med alltifrån lastbilsflak till partytält. Skulle de behöva avbokas?

I samråd med rektorer bedömde gymnasie- och arbetsmarknadsdirektör Patrik Forshage att Folkhälsomyndighetens rekommendationer var tydliga och beslutade att ställa in det traditionella firandet.

– Det är ett smärtsamt beslut på många sätt. Många har sett fram emot fest och firande och eleverna har arbetat hårt och är värda det. Men det var utifrån de förutsättningar som nu råder det enda rimliga beslutet.

Elevernas reaktioner var blandade.

– Det finns en stor besvikelse hos många, och den är i högsta grad begriplig. Men det finns också en stor förståelse, säger Patrik Forshage.

På Gotland enades nyligen gymnasieskolan och studenternas kommitté, som planerar balen och mösspåtagningen, om att skjuta fram firandet till i augusti. Karin Lekander, biträdande rektor på Wisbygymnasiet, berättar att eleverna ändå hoppas på att kunna springa ut tillsammans i juni.

– Det är, som jag sagt till eleverna, en nanomillimeters chans att det ska bli någon förändring. Det finns inte. Men de lever på hoppet.

Lekander trodde inte att eleverna var intresserade av att skjuta upp firandet. Men när förslaget kom från studentorganisationen förstod hon hur gärna de vill umgås och få ett ordentligt avslut. Särskilt när undervisningen nu bedrivs på distans.

– Man vill få säga hejdå till sina lärare på ett bra sätt. Man kliver in i vuxenvärlden fullt ut och vill tacka för sig, säger hon och menar att ett uppskjutet firande kan vara ett slags manifestation i en situation som är jobbig för många unga.

Annons

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson förstår att det blir en stor besvikelse för eleverna.

– Men det finns en framtid också och den ska man vara rädd om. Och då behöver man vara försiktig, även i juni månad.

Han betonar likt andra svårigheten i att förutse virusets fortlevnad. Därför avråder han från traditionellt firande.

– Hade jag varit rektor hade jag avblåst studentfirandet. Sedan hade jag nog diskuterat med eleverna möjligheten att reparera det hela. Men jag vet inte hur intresserade de skulle vara av att kanske komma tillbaka för studentfirande i augusti. De vill väl gärna ha det i juni och säga tack och goodbye till skolan då.

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell anser att man ska undvika fester ett ganska bra tag framöver, och regelverket gällande folksamlingar ligger kvar till i juni.

– Det fortsätter ju att gälla och kommer definitivt att gälla till sommaren, säger han.

Han är övertygad om att det finns innovativa sätt att hålla studentfiranden utan att öka smittspridningen. På Gotland har Wisbygymnasiet funderat mycket kring om det går att genomföra någon form av avslutning i juni alls, om det kanske måste ske digitalt.

– Vi har inga svar på hur vi ska runda av terminen för årskurs ett eller två eller tre. Jag tror alla grundskolor i hela Sverige står inför samma dilemma, säger Karin Lekander.

Niklas Svahn/TT

Anna Lena Wallström/TT

Annons

Carin Fock/TT

Fakta

Förbud mot sammankomster

Händelser som sammanför många människor kan under vissa omständigheter ligga till grund för stor smittspridning. Regeringen har på Folkhälsomyndighetens inrådan beslutat att förbjuda offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 50 deltagare.

Det handlar till exempel om demonstrationer, föreläsningar, teaterföreställningar, idrottstävlingar, danstillställningar, marknader och mässor.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons