Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Studie: Stadsluft gör talgoxar bleka

Djur • Publicerad 17 augusti 2023
Pippi från landsbygden? Arkivbild.
Pippi från landsbygden? Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT

Stadsluften tycks ha en blekande effekt – om du är fågel.

En ny svensk studie som har publicerats i Journal of Animal Ecology visar att talgoxar som bor i stan är betydligt blekare än sina kompisar på landsbygden, rapporterar Vetenskapsradion.

Annons

När forskare undersökte fjäderdräkten hos fågelungar och vuxna talgoxar i elva europeiska städer och skogsområden i närheten från norr till söder så upptäcktes att talgoxar som levde i skogsmiljö hade överlag starkare gulgrön färg i bröstfjädrarna jämfört med de som levde i stadsmiljö.

En av orsakerna till färgskillnaden tror forskarna kan ha med skillnader i kosten att göra eftersom den gula färgen kommer från karotenoider, viktiga antioxidanter som fåglarna får i sig från insekter de äter och som hjälper dem att tackla giftiga föroreningar.

Forskarnas råd är att plantera inhemska träd i stadsmiljön så att fåglarna får mer tillgång till nyttiga insekter.

En tidigare studie från biologiska institutionen vid Lunds universitet visar dock att talgoxar i stadsmiljö är mindre stressade jämfört med lantisarna, något som forskarna tror beror på att det är lättare att hitta mat i stan och att livet på landet kan vara ganska tufft.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons