Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Styrkor i Sudan anklagas för sexuellt våld

Människorättsorganisationen Human Rights Watch och FN-experter anklagar Sudans paramilitära styrkor för sexuellt våld och angrepp på kvinnor i Darfurregionen.
Sudan • Publicerad 17 augusti 2023
En soldat från RSF vid sitt militärfordon. Arkivbild.
En soldat från RSF vid sitt militärfordon. Arkivbild.Foto: Hussein Malla/AP/TT

Enligt Human Rights Watch (HRW) riktar sig Rapid support forces (RSF) in speciellt på kvinnor och flickor av icke-arabiskt ursprung i Darfurregionen i väst. Organisationen har dokumenterat 78 våldtäktsoffer mellan april och juni.

Flera av offren har berättat att de valdes ut på grund av sitt afrikanska ursprung eller på grund av att de varit aktivister som rapporterat om brott mot mänskliga rättigheter i den pågående konflikten i Sudan.

Annons

En grupp på 30 oberoende FN-experter uttrycker också oro över rapporter om "utbredd förekomst av våldtäkter och andra former av sexuellt våld".

"Sudanesiska kvinnor och flickor i tätorter likväl som i Darfur är speciellt sårbara för våld", konstaterar de och uppmanar RSF att upprätthålla humanitära och mänskliga rättigheter.

Även Amnesty har riktat liknande anklagelser mot den paramilitära styrkan.

Konflikten, som försatt landet i kaos, är nu inne på sin femte månad. I april exploderade det spända läget mellan Sudans armé och dess rival RSF i öppet våld.

RSF bildades 2013 ur janjawidmiliserna – väpnade grupper som Sudans tidigare diktator Omar al-Bashir hade skickat ut för att sprida skräck och slå ned upproret i Darfur i början av 2000-talet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons