Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svår förhandling i EU om att strypa rysk olja

Intensiva förhandlingar om EU:s sjätte sanktionspaket mot Ryssland efter invasionen av Ukraina pågår i Bryssel.
Förhoppningar om att komma överens till på måndag har minskat.
Ekonomi • Publicerad 8 maj 2022
EU-länderna förhandlar om ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland. Arkivbild.
EU-länderna förhandlar om ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland. Arkivbild.Foto: Yves Logghe/AP/TT

Det är EU-kommissionens förslag om att vid årsskiftet täppa till kranen för import av rysk olja som har mött hårt motstånd från ett antal länder. Inte minst Ungern, som säger att man är helt beroende av den ryska importen för att skriva på.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har kallat importen av råolja för en "röd linje" han inte är villig att kliva över, men EU-diplomaterna har sagt att det är något som går att förhandla om.

Annons

– Det finns inget politiskt hinder, utan det handlar om att garantera alternativa leveranser till inlandsstaterna som är beroende av ryska oljepipelines. Och det är inte lätt, säger en anonym diplomat till nyhetsbyrån AFP.

Ungern, Slovakien och Tjeckien har erbjudits dispens fram till slutet av 2024 för att att fasa ut importen av olja, skriver AFP.

Det räcker inte, kontrar Ungern. Budapest uppges vilja ha fem år på sig att fasa ut den ryska oljan – plus en ny pipeline till Kroatien, byggd med pengar från EU och med med garantier från Zagreb leverera sin del av infrastrukturen.

Samtliga 27 medlemsländer måste vara överens om sanktioner innan de införs.

Fakta: EU:s sanktioner

EU:s medlemsländer har i fem omgångar infört sanktioner mot Rysslands krig i Ukraina. Syftet är att "försvaga Kremls förmåga att finansiera kriget och införa tydliga ekonomiska och politiska kostnader för Rysslands politiska elit".

Sanktioner har även införts mot Belarus för den hjälp som grannlandet gett Ryssland under kriget.

Sedan 2014 har EU även infört en lång rad andra sanktioner mot Ryssland med anledning av annekteringen av Krim.

Källa: EU:s ministerråd.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons