Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svår krock i Kanada – minst 15 döda

En buss har krockat med en långtradare i en väldigt allvarlig olycka i centrala Kanada.
Bussen var fylld av pensionärer som skulle ut på dagstur. Minst 15 personer har omkommit.
Kanada • Publicerad 16 juni 2023
Den svåra olyckan inträffade i en motorvägskorsning.
Den svåra olyckan inträffade i en motorvägskorsning.Foto: Steve Lambert/AP/TT

Kollisionen skedde strax före lunchtid på torsdagen lokal tid (strax före klockan 18 svensk tid), på en motorväg i den södra delen av provinsen Manitoba.

Bussen hamnade i diket och fattade eld. Vittnen beskriver brandförloppet som snabbt och intensivt, rapporterar public service-bolaget CBC.

Annons

Tio personer har förts till sjukhus och myndigheterna befarar att dödstalet kan komma att stiga ytterligare.

Väntar på svar

– Det här är tyvärr en dag som kommer att bli ihågkommen som en tragisk och oerhört sorgefylld dag i Manitoba och Kanada, säger polischefen Rob Hill på en presskonferens.

– Till alla som väntar på besked: Jag kan inte föreställa mig hur svårt det är att inte veta om personen man älskar mest kommer att komma hem i kväll. Jag beklagar verkligen att vi inte kan ge er de definitiva svar som ni behöver snabbare än så här.

Kanadensiska medier har talat med flera personer som väntar på besked på sjukhus, om anhöriga som ännu inte går att redogöra för.

Passagerarna på bussen var pensionärer som skulle på en organiserad dagsresa till ett kasino i orten Carberry.

Deras hemort, Dauphin i den västra delen av provinsen Manitoba, har ungefär 8 600 invånare och borgmästare David Bosiak beskriver det som att "bokstavligen alla kände någon som befann sig på den där bussen".

– Det är en kollektiv chockkänsla. Det är en enorm tragedi för vårt lilla samhälle, säger han enligt kanadensiska medier.

Förarna överlevde

Båda förarna som var inblandade har överlevt olyckan, men det är oklart om de räknas in bland de skadade som får sjukhusvård. Orsaken ska utredas och polisen utesluter inte brottsmisstankar i ett senare skede.

Alla officiella flaggor i Manitoba har sänkts på halv stång. Kanadas premiärminister Justin Trudeau kallar det inträffade "oerhört tragiskt" i ett meddelande i sociala medier.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons