Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svar om vem som mördade Palme – eller?

På onsdag kommer åklagaren Krister Petersson med sitt beslut i Palmeutredningen. Redan i februari antydde Petersson att ett avslut var nära men om det innebär att fallet är löst vet vi först om ett par dagar.
Palmemordet • Publicerad 6 juni 2020
Krister Petersson som de senaste tre åren lett Palmeutredningen har utlovat besked i åtalsfrågan på onsdag. Arkivbild.
Krister Petersson som de senaste tre åren lett Palmeutredningen har utlovat besked i åtalsfrågan på onsdag. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

De senaste åren har utredningen av mordet på Olof Palme inte gjort så mycket väsen av sig. Men när utredningsledaren Krister Petersson, som tog över utredningen 2017, intervjuades i SVT i februari och sade att besked i åtalsfrågan skulle komma "före sommaren" blossade rapporteringen och intresset upp igen.

– Jag är positiv till att kunna presentera vad som hänt kring mordet och vem som är ansvarig för det, säger Krister Petersson till SVT:s "Veckans brott".

Backat tillbaka

Annons

I en intervju med TT efter att han gett beskedet i SVT berättade Krister Petersson om vad som tagit utredningen framåt sedan han tog över som förundersökningsledare.

Han berättade att man helt enkelt backat och börjat om från början med att titta på vad som hände på mordplatsen.

– Mitt mål har varit att börja på brottsplatsen och se vart de spåren leder i stället för tvärtom, att börja med en teori och söka spår tillbaka till brottsplatsen, sade Krister Petersson.

Misstänkt eller nedläggning

Han var dock tystlåten om vilka resultat fokuset på brottsplatsen gett. Och på frågan från SVT om det lutar åt att det kommer att väckas åtal mot en misstänkt gärningsman avböjde han att svara men sade att "tolkningen är fri".

– Det kan ju vara så att vi har kommit så långt som man kan begära av oss, och ytterligare utredning kommer inte att ge något. Det är ju en möjlighet, men jag vill inte föregripa vad vi kommer att presentera under det här första halvåret, sade Petersson i februari till Veckans brott.

Statsminister Olof Palme sköts till döds för 34 år sedan, den 28 februari 1986 på Sveavägen i Stockholm. Olof Palme och hans fru Lisbeth hade varit på bio och gick till fots längs Sveavägen. I korsningen mot Tunnelgatan kom en man upp bakom paret och avlossade två skott. Det ena dödade Olof Palme och det andra skadade Lisbeth Palme. Flera vittnen såg en ensam man springa in på Tunnelgatan efter dådet.

Fakta: Onsdag klockan 9.30

På onsdag den 10 juni klockan 9.30 kan gåtan Palmemordet få sin lösning. Då bjuder Åklagarmyndigheten in till en digital pressträff som sänds via Åklagarmyndighetens och Polismyndighetens Youtubekanaler. Coronapandemin gör att både presentationen och intervjuer med åklagaren Krister Petersson sker digitalt.

Pressträffen kommer att tolkas till engelska, och intresset väntas vara väldigt stort både från svenska och internationella medier, enligt Åklagarmyndigheten. Journalister får anmäla sig och ställa frågor via länk.

Källa: Åklagarmyndigheten

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons