Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svårt locka rekryter till tysk försvarsmakt

Tyska Bundeswehr har problem med att locka nya rekryter – trots att regeringen satsar stora summor på att rusta upp landets försvarsmakt.
Tyskland • Publicerad 2 augusti 2023
Tysklands försvarsminister Boris Pistorius. Arkivbild.
Tysklands försvarsminister Boris Pistorius. Arkivbild.Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT

Bundeswehr har länge lidit av brist på såväl resurser som finansiering. Men när Ryssland inledde sitt fullskaliga anfallskrig mot Ukraina utlovade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz en rejäl satsning på landets försvarsmakt.

Men att locka nästa generations rekryter har visat sig vara svårt. Det erkände försvarsministern Boris Pistorius på en militär jobbmässa i Stuttgart.

Annons

– Alla talar om personalbristen i Bundeswehr och ingen är mer medveten om den än jag. Vi har sju procent färre sökande i år jämfört med samma period förra året, sade han under besöket.

Enligt Pistorius lägger dagens unga större vikt än tidigare generationer vid att hitta en balans mellan arbete och privatliv – vilket kan göra det svårt att satsa på en militär karriär. 30 procent av rekryterna hoppar också av sin utbildning.

Målet är att Bundeswehr 2031 ska bestå av 203 000 soldater. I dagsläget lär soldaterna omkring 180 000 – men enligt Pistorius håller den siffran på att revideras.

2022 avsatte den tyska regeringen 100 miljarder euro för att rusta upp det eftersatta försvaret.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons