Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svensk arbetsmarknad hetast i Europa

Efterfrågan på arbetskraft i Sverige förväntas vara högst i Europa under årets sista månader, enligt en prognos från Manpower.
Ekonomi • Publicerad 13 september 2022
IT-branschen spås ha hög efterfrågan på arbetskraft kommande månader.
IT-branschen spås ha hög efterfrågan på arbetskraft kommande månader.Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix/TT

Under årets sista kvartal förväntas 34 procent av arbetsgivarna i Sverige vilja anställa fler. Det är de högsta siffrorna i Europa, bara Frankrike ligger på samma nivå. Bemanningsföretaget Manpower ligger bakom prognosen, där 770 arbetsgivare i Sverige har tillfrågats om de tror att de kommer behöva öka sin sysselsättning under nästa kvartal.

I prognosen tar man dock höjd för att osäkerhetsfaktorer som ökade energipriser och ökad inflation kan påverka resultatet, eftersom mätningen genomfördes under juli månad. Men Hélène Belin vill inte uttala sig om hur det kan påverka utfallet.

Annons

– Prognosen är gjord utifrån de förutsättningar som var då. Om det påverkar eller inte får vi se när vi har facit i hand.

Störst spås efterfrågan vara inom IT- och telekomsektorn. Där förväntar sig 42 procent av arbetsgivarna att behöva utöka arbetskraften. Den starka efterfrågan riskerar att fördjupa kompetensbristen, enligt Manpower.

– Vi ser att det finns ett glapp mellan efterfrågan och tillgång på arbetsmarknaden. Samtidigt som kompetensbristen är hög går det 2,5 arbetssökande på varje ledigt jobb, säger Hélène Belin.

Så ser jobbprognosen ut för olika branscher i Sverige

• IT, tech, telekom, kommunikation och media, +45 procent

• Bank-, finans- och fastighetsbranschen, +39 procent

• Parti- och detaljhandeln, +39 procent

• Tillverkningsindustrin, +36 procent

• Byggbranschen, +27 procent

• Hotell- och restaurangbranschen, +19 procent

Källa: Manpower

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons