Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svensk gripen i Iran – koppling till rättegång

En svensk man i 30-årsåldern har frihetsberövats i Iran – men svenska UD lägger locket på om bakgrunden till händelsen.
Gripandet är kopplat till rättegången i Sverige mot en krigsbrottsanklagad iranier, enligt uppgifter till TT.
Iran • Publicerad 6 maj 2022
Irans huvudstad Teheran. Arkivbild.
Irans huvudstad Teheran. Arkivbild.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Mannen som är i 30-årsåldern och svensk medborgare har frihetsberövats i Iran. Andrea Roempke på UD:s presstjänst skriver i ett mejl till TT att frihetsberövandet skedde "nyligen" och att Sveriges ambassad i Teheran "söker information i ärendet och står i kontakt med lokala myndigheter".

"I nuläget går vi inte in på närmare detaljer", skriver Roempke.

Annons

Enligt uppgifter till TT är gripandet direkt kopplat till den pågående rättegången mot den krigsbrottsanklagade iraniern Hamid Noury i Stockholm. Iran har hotat med att gripa svenskar i Iran för att försöka få till ett fångutbyte med Noury, enligt TT:s uppgifter.

Reseavrådan

TT har ställt ytterligare frågor om när frihetsberövandet av den svenske mannen inträffade, vad han anklagas för, om ambassaden har varit i kontakt med honom och om det finns en koppling till rättegången i Sverige. Andrea Roempke på UD vill dock inte svara på de resterande frågorna.

– Jag kan tyvärr inte säga någonting annat, utan det är det som vi skickade i mejlet, säger Roempke.

I slutet av april gick utrikesdepartementet ut med en avrådan från icke-nödvändiga resor till Iran, mot bakgrund av "missnöjesyttringar" mot bland annat Sverige.

"Därtill har flera europeiska medborgare frihetsberövats utan uppenbar anledning. Sammantaget föranleder detta UD att, likt flera andra länder, avråda från icke nödvändiga resor till Iran", skrev UD:s presstjänst i ett mejl.

"Ett schackdrag"

Den iranska nyhetsbyrån Isna rapporterade i onsdags att den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali ska avrättas innan den 21 maj. Rouzbeh Parsi, programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, sade då till TT att avrättningsdatumet för Djalali är ett led i Irans protester mot rättsprocessen mot Noury.

– Man kan också tänka sig att det är ett schackdrag för att öppna upp för möjligheten till ett fångutbyte. Det skulle i så fall vara att Djalali byts ut mot Noury, sade Parsi.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons