Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svensk ilska över polskt fiske i Östersjön

Polska fiskare uppges trotsa EU-förbud i Östersjön.
Oacceptabelt, anser landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).
Fiske • Publicerad 4 juni 2020
Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). Arkivfoto.
Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). Arkivfoto.Foto: Wiktor Nummelin/TT

Från den 1 maj får fisket i södra Östersjön egentligen bara bedrivas med fartyg som är mindre än tolv meter och som fiskar på max 20 meters djup.

Avsikten är att skydda främst torsken under lekperioden – fast det tycks inte alla ta så allvarligt på. Åtminstone anser sig regeringen nu ha fått bekräftat att polska fartyg bryter mot reglerna i den polska ekonomiska zonen i sydöstra Östersjön.

Annons

– Det som är konstaterat är att polska fiskefartyg fiskar framför allt skarpsill i de här vattnen, i direkt strid med det som är överenskommelsen, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) till TT.

Hon har nu krävt ett samtal med sin polske kollega nästa vecka och ska då även ta upp saken med EU:s fiskekommissionär Virginijus Sinkevicius.

– Jag utgår från att ministern inte tillåter det här. Jag utgår från att alla länder som har skrivit på det här avtalet ser till att det också efterlevs, säger Nilsson.

Havs- och vattenmyndigheten har dessutom skickat ut påpekanden till närliggande hamnar i Sverige om att man inte får ta i land fångst som misstänks vara olagligt fiskad.

– Jag förväntar mig att nödvändiga åtgärder vidtas för att få stopp på tjuvfisket, säger landsbygdsministern till TT.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons