Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svensk Natoansökan får grönt ljus i Berlin

Tyskland har ratificerat Sveriges och Finlands ansökningar om att gå med i Nato.
Förbundsdagen i Berlin röstade på fredagsförmiddagen med stor majoritet för att ta upp de nordiska grannarna i försvarsalliansen.
Nato • Publicerad 8 juli 2022
Tyska förbundsdagen har ratificerat Sveriges och Finlands Natoansökan. Arkivbild.
Tyska förbundsdagen har ratificerat Sveriges och Finlands Natoansökan. Arkivbild.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Försvarsminister Christine Lambrecht, socialdemokratisk partikollega till förbundskansler Olaf Scholz, beskriver beslutet som ett uttryck för solidaritet och pålitlighet.

– Europas kraft ökar, och USA får avlastning, säger hon i talarstolen, enligt public service-sajten Tagesschau.

Annons

Regeringspartierna SPD, De gröna och FDP röstade för ratificeringen, likaså kristdemokratiska CDU/CSU och, till största del, nationalistiska AFD. Det starkt Natonegativa vänsterpartiet Die Linke, med rötter i det östtyska kommunistpartiet, röstade däremot emot, något gruppledaren Amira Mohamed Ali motiverar med att man inte vill ge stöd åt den "smutsiga" överenskommelse som fick regeringen i Ankara att lyfta sitt veto mot ett svenskt och finländskt medlemskap.

Nu väntas godkännande i förbundsrådet, med företrädare för delstaterna, något som kan komma redan under dagen.

I tisdags skrev Natos 30 medlemsstater under anslutningsprotokollet vid ett möte i Bryssel. Innan Sverige och Finland är fullvärdiga medlemmar ska dokumentet ratificeras av samtliga parlament.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons