Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svenska företag höjer beredskap efter terrordåd

Svenska företag i Belgien har meddelat att de höjer beredskapen efter gårdagens terrorattack där svenska fotbollssupportrar ska ha varit måltavla.
Terror • Publicerad 17 oktober 2023
Volvo AB har höjt sin beredskap för verksamheterna i Belgien. Arkivbild.
Volvo AB har höjt sin beredskap för verksamheterna i Belgien. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Volvo AB, som har en fabrik i belgiska Gent, är ett av de företag som höjt sin beredskap efter måndagskvällens terrordåd i Bryssel.

Den svenska lastbilstillverkaren har även verksamhet i den belgiska huvudstaden.

Annons

– Vi har ett litet representationskontor i Bryssel, medarbetarna där arbetar inte från kontoret i dag, säger Volvos presschef Claes Eliasson.

– I övrigt följer vi rekommendationerna från myndigheterna väldigt noga och ihop med vår säkerhetsavdelnings bedömning anpassar vi verksamheten där nere. Vi kan inte gå in på exakt vad vi gör, men vi har en ökad beredskap.

"Säkerheten prioriterad"

Även Ikea-varuhusen i Belgien har förstärkt säkerheten med anledning av attacken, men håller ändå öppet, meddelar möbeljätten för tidningen Het Laatste Nieuws.

Ikea har åtta varuhus i Belgien, varav två kring Bryssel.

– Säkerheten har alltid varit en prioritet för oss. Vi har vidtagit ytterligare säkerhetsåtgärder för att kunna öppna våra varuhus den här tisdagen, säger Colombine Nicolay, taleskvinna för Ikea Belgien, enligt tidningen Sudinfo.

Påverkar investeringsvilja?

Under tisdagen besökte Riksbankens chef Erik Thedéen riksdagen, och fick då frågan om han tror att händelseutvecklingen, med gängkriminalitet och terrorhot, får någon betydelse för svensk ekonomi.

– Där tror jag att man ska vara lite försiktig med att dra alltför snabba slutsatser. Det går inte i dag att spåra i investeringar, konsumtion eller förtroende något specifikt som är kopplat till detta men det är inte otroligt att det kan krypa in i investeringsvilja, konsumtionsvilja men där ska man vara lite försiktig än så länge, säger han till TT.

– Än så länge finns inga bevis men det är inget konstigt att tänka den tanken.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons