Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svenskar skattar sig som alkoholrestriktiva

Svenskarna är mest återhållsamma av alla i Norden när det gäller alkohol – i alla fall enligt egen utsaga. Samtidigt har det blivit mer accepterat att ta ett glas även på vardagar, särskilt under pandemin, visar en ny undersökning.
Alkohol • Publicerad 13 februari 2022
Svenskarna är mest restriktiva av alla i Norden till vardagsdrickande. Arkivbild.
Svenskarna är mest restriktiva av alla i Norden till vardagsdrickande. Arkivbild.Foto: Kallestad, Gorm/NTB Scanpix/TT

Undersökningen – gjord av Novus på uppdrag av IQ – har för första gången kartlagt attityderna i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Svenskarnas självdeklarerade återhållsamhet rörande berusning och vardagsdrickande gäller oavsett ålder.

– Det är lite förvånande att svenskar är så restriktiva och att vi är mest återhållsamma av alla i Norden, säger Karin Hagman, vd på IQ, ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

Svenskar dricker mer än norrmän

Annons

Frågan är dock om svenskarna – på riktigt – är så återhållsamma som de påstår. Dricker svenskarna minst i Norden?

– Nej, säger Karin Hagman. Det gör faktiskt norrmännen.

Siffrorna för svenskt drickande kommer från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings rapport Alkoholkonsumtionen i Sverige 2019.

Att svenskar säger sig ha en mer restriktiv attityd till alkohol men ändå inte dricker minst kan handla om att man mera än de andra folken präglats av sin historia.

– En förklaring kan vara att vi har präglats av lutherskt tänkande och en stark nykterhetsrörelse, säger Karin Hagman.

Men synen på drickande i Sverige har svängt de senaste åren. Svenskarna blir allt mer tillåtande till alkohol och här sticker pandemin ut som en orsak. 17 procent anser att det blivit mer accepterat att dricka, särskilt på vardagar, under pandemin.

"Bastukulturen påverkar"

Undersökningen visar samtidigt att drygt var fjärde svensk tycker att det är fel att bli full på en privat fest. Men bara nio procent av danskarna tycker samma sak.

Mest tillåtande till att ta sig ett glas till vardags är finländare och då särskilt de finska männen.

– Enligt mina kollegor i Finland kan det hänga ihop med bastukulturen. Man vill kunna ta en öl i bastun, helt enkelt, säger Karin Hagman.

Finländarna har också, tillsammans med danskarna, den mest tillåtande attityden till berusning. Norrmännen sticker ut på en helt annan punkt: de är minst negativa i Norden till att dricka så mycket att man blir bakfull.

Drygt 4 000 personer i Sverige har svarat i undersökningen, och drygt 1 000 vardera i de tre övriga länderna.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons