Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sverige bidrar till fattiga länder

Sverige skänker 9,2 miljarder kronor till Världsbankens fond för låginkomstländer (IDA), enligt ett beslut från regeringen.
Ekonomi • Publicerad 1 juli 2022
Kvinnor köar för vatten i ett internflyktingläger i Baidoa i Somalia. Arkivbild.
Kvinnor köar för vatten i ett internflyktingläger i Baidoa i Somalia. Arkivbild.Foto: Abdulkadir Mohamed/AP/TT

Biståndsminister Matilda Ernkrans (S) beskriver tillskottet som rekordstort.

"Stödet genom IDA är centralt för att bemöta de många parallella globala kriser som drabbar de fattigaste värst, inklusive klimatförändringar, krig och konflikter, ökad skuldbörda och krisen i global livsmedelsförsörjning", säger hon i ett pressmeddelande.

Annons

Enligt regeringen innebär påfyllnaden att Världsbanken kan fortsätta att vara en central aktör för att hjälpa utvecklingsländerna att nå klimatmålen.

IDA:s medel används som lån i 75 utvecklingsländer som Nigeria, Pakistan, Etiopien, Bangladesh och Sudan. Lånen har låg eller ingen ränta och används bland annat till barnvaccinprogram, barnomsorg, skolor och tillgång till el och vatten. Men även till gröna satsningar som en utbyggnad av bussnätet i Senegals huvudstad Dakar och satsning på banan- och risodlingar i Västafrika.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons