GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sydöstran belyser den viktiga skolmaten - följ vår serie

Skolmaten påverkar oss dagligen och är ett ämne som alla kan relatera till. Just nu pågår Sydöstrans artikelserie Den viktiga skolmaten där vi ur olika vinklar och med olika berättelser belyser frågan. Här är vad vi hittills publicerat.
Blekinge • Publicerad 27 november 2021 • Uppdaterad 7 december 2021
På bild fr.v. Wille Svensson, Stina Kjellsson och Emil Petersson på Högtofta skola.
På bild fr.v. Wille Svensson, Stina Kjellsson och Emil Petersson på Högtofta skola.Foto: Mattias Mattisson

Vi vill ta ett större grepp på ett ämne som alla har en relation till, och som är en stor del av våra barns vardag. Vi vill möta barnen som äter i skolmatsalen. Deras föräldrar. Vi vill möta de som lagar maten, både i de stora tillagningsköken som tillgodoser stora delar av en kommuns skolor, men även de som jobbar i små kök på de mindre skolorna. Politikerna som tar besluten, experterna som har specialiserat sig på barns matvanor och behov. Historikerna som kan berätta om skolmaten då och nu. Vi vill även ta reda på hur det sur ut med skolmaten i andra delar av landet och världen, vad gör man annorlunda där?

Här är några av våra artiklar i serien:

Det är inte bara gymnasieeleverna på Knut Hahnsskolan i Ronneby som serveras lunchen som lagas på plats. Även andra barn och elever runt om i kommunen, samt äldreomsorgen, får mat från skolans storkök.

Möt personalen som varje dag tillagar 2 800 portioner.

Den ene har tidigare arbetat som sjökock och den andre sadlade om helt efter 25 år inom industribranschen.

Nu arbetar Siri Ekberg och Anette Svärd Olsson i Högtofta skolas nya tillagningskök – och de kunde inte trivas bättre.

– Detta är paradiset.

En högstadieelev på Österslättsskolan i Karlshamn tycker att skolmaten blivit sämre efter besparingarna. Han ifrågasätter nu kommunens värderingar och prioriteringar.

Skolsköterskan hade färre elever som behövde smärtstillande för huvudvärk. Rasterna blev lugnare, ungdomarna orkade hänga med bättre på lektionerna och till och med närpolisen vittnade om mindre stök. Skolfrukosten i Ronneby fick ett år innan den drogs in efter politiskt maktskifte. – Jag är glad att frukosten hann utvärderas innan den togs bort.

Hur ska du bete dig när ditt barn inte äter tillräckligt?

Finns det risk för näringsbrist, och hur viktig är skolmaten?

Den kända dietisten Sara Ask kommer med råd, som kanske är oväntade.

Eva Strömqvist (S) ordförande i drift- och servicenämnden i Karlskrona försvarar beslutet att lägga ner sju tillagningskök. – Jag har full förståelse för att folk är besvikna.

Samtidigt som Karlskrona kommun lägger ner sju skolkök för att spara pengar finns det andra platser i landet som gör tvärtom. I Sala kommun har nästan alla skolor egen tillagning.

Föräldrar till barnen på förskolan Gomorronsol i Fridlevstad är kritiska mot att tillagningsköket på skolan ska stänga.

Mikael Hammar förstår inte beslutet.

Förskolan Gomorronsol i Fridlevstad är en av sju skolor där matlagningen ska upphöra.

Det betyder att framtiden är osäker för kocken Annica Ridell som jobbat på skolan i över 20 år.

Var med och tyck till om serien i sociala medier. Berätta vad du tycker, använd hashtaggen #denviktigaskolmaten

Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.