Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lämnar uppdrag efter utpressningshistoria

Mikael Rubin, moderat kommunstyrelseordförande i Trelleborg, lämnar alla sina uppdrag inom politiken. Orsaken är de uppgifter som offentliggjorts sedan han utsatts för utpressning.
Politik • Publicerad 4 februari 2022
Trelleborgs kommunstyrelseordförande avgår efter uppgifter som offentliggjorts i ett utpressningsåtal. Arkivbild.
Trelleborgs kommunstyrelseordförande avgår efter uppgifter som offentliggjorts i ett utpressningsåtal. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Partiets gruppledare i Trelleborg, Ann Cajson Carlqvist, säger i ett pressmeddelande att det är en allvarlig situation och kallar den avgående politikerns agerande för "oacceptabelt".

"Vi har haft en diskussion med Mikael Rubin och han har nu valt att lämna alla sina förtroendeuppdrag inom Moderaterna. Nu inleds en process för att ta fram en ersättare.”, säger Ann Cajson Carlqvist i pressutskicket.

Utpressad efter chatt

Annons

Enligt ett åtal har Rubin blivit utpressad efter att ha chattat med en kvinna som han också ska ha köpt nakenbilder av. Vid något tillfälle ska han också ha skrivit ett meddelande om att det skulle vara "fräckt att ha sex med henne i ett par timmar".

Skärmdumpar från deras konversationer ska kvinnan ha använt för att hota politikern med att allt skulle avslöjas för omvärlden om han inte gav henne pengar. Under åtta månader förde politikern över pengar vid 13 tillfällen. Sammanlagt rör det sig om runt 200 000 kronor, men för drygt ett år sedan gjorde han en polisanmälan.

Kvinnan medger omständigheterna, men nekar till brott. Hon hävdar att överföringarna är att betrakta som förskottsbetalningar, men något fysiskt möte ska aldrig ha ägt rum.

Även sambo åtalad

Kvinnans sambo har samtidigt åtalats för penningtvättsbrott. Han ska enligt åklagaren ha tagit emot delar av pengarna och skickat dem vidare till kvinnan.

Trelleborgsmoderaterna har enligt uppgifter i förundersökningen fått ett anonymt tips med kopia av en del av Rubins chattkonversation, där han skrev under alias, skriver Trelleborgs Allehanda. Tipset innehöll också en verifikation från en pengatransaktion med politikerns namn på. Men Trelleborgsmoderaternas ordförande Göran Gärtner säger till tidningen att han då inte förstod vad det handlade om.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons