Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nej i symbolisk omröstning om aborträtten

Demokraterna vill skriva in rätten till abort i federal amerikansk lag och kallade till omröstning i senaten.
Där röstades förslaget ner – men frågan kan gynna partiet politiskt då majoriteten av USA:s befolkning anser att rätten till abort ska vara kvar.
USA • Publicerad 11 maj 2022
Demokraternas senatsledare Chuck Schumer i kammaren inför omröstningen.
Demokraternas senatsledare Chuck Schumer i kammaren inför omröstningen.Foto: AP/TT
En man som demonstrerar mot aborträtten har fått chokladmjölk kastad på sig av demonstranter för abort i Washington.
En man som demonstrerar mot aborträtten har fått chokladmjölk kastad på sig av demonstranter för abort i Washington.Foto: Gemunu Amarasinghe/AP/TT

Lagförslaget som senaten på onsdagen skulle ta ställning till innebär att den nationella lagen skulle ställa sig över delstaterna och hindra dem från att skärpa abortlagarna.

Men förslaget fick bara 49 ja-röster mot 51 nej, och därmed gick det som väntat inte igenom.

Annons

60 röster hade krävts, och de enda frågetecknen var egentligen om högerdemokraten Joe Manchin och de mer liberalt sinnade republikanerna Susan Collins och Lisa Murkowski skulle rösta ja. Ingen av dem gjorde det.

Protester sprider sig

Syftet med omröstningen var snarare symboliskt. Initiativet till omröstningen togs av demokraten och majoritetsledaren Chuck Schumer. Han visste, liksom alla andra, att den saknar stöd – men att den skulle visa alla hur senatorerna röstade.

– Den här frågan kommer inte att försvinna. Det amerikanska folket kommer inte att glömma vilken sida senatorerna ställer sig på, sade han inför voteringen.

Omröstningen kom bara en vecka efter det att ett utkast från Högsta domstolen läckte ut som visade att HD starkt lutar åt att riva upp rätten till abort.

Händelsen har lett till demonstrationer, både för och emot, och protesterna har till och med spridit sig till domarnas bostäder, enligt amerikanska medier.

Fördel för Demokraterna?

Demokraterna kan ha mycket att vinna på att lägga fokus på abortfrågan. Även om aborträtten splittrar republikanska och demokratiska väljare vill en majoritet, runt 60 procent av befolkningen, bevara Roe mot Wade, enligt flera olika undersökningar.

Tidningen USA Today skriver att Demokraterna till och med kan gynnas om HD river upp aborträtten, då det skulle kunna locka fler väljare som är för aborträtten till Demokraterna inför de viktiga mellanårsvalen i höst.

Republikanerna försöker å sin sida rikta fokus mot ekonomin och vad partiet beskriver som president Joe Bidens misslyckanden.

Fakta: Abort i USA

Det finns flera vägledande beslut som reglerar rätten till abort i USA. Mest känt är det som kallas för "Roe mot Wade" från 1973. Det slår fast kvinnors rätt till abort med hänvisning till det 14:e tillägget i USA:s konstitution som handlar om den grundlagsskyddade rätten till privatliv.

Enligt "Roe mot Wade" är abort tillåtet fram till att fostret visar livsduglighet, vilket då, 1973, beskrevs som mellan vecka 24 och 28. Aborter efter vecka 21 är dock mycket ovanligt.

Efter "Roe mot Wade" har aborträtten bekräftats genom flera utslag i Högsta domstolen. 1992 förklarades flera delstaters abortförbud som grundlagsvidriga, och i och med det garanterades rätten till abort för landets kvinnor.

Delstatslagar spelar dock stor roll för huruvida det är möjligt att göra abort. Konservativa delstatsstyren har i flera fall skärpt abortlagen inom delstaten.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons