Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Taiwan: Rekordmånga kinesiska plan i augusti

Taiwan • Publicerad 1 september 2022
Kinesiska plan deltog i övningar runt Taiwan i augusti. Bild från den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina.
Kinesiska plan deltog i övningar runt Taiwan i augusti. Bild från den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina.Foto: Li Bingyu/AP/TT

Taiwan rapporterar ett rekordhögt antal intrång i öns så kallade Adiz (air defence identification zone) – ett ensidigt utropat område som är avsevärt större än landets luftrum – under augusti.

446 flygningar med kinesiska militärplan noterades i området under månaden, alltså i snitt ungefär 15 per dag. Peking-regimen genomförde stora militärövningar runt Taiwan för att markera sitt missnöje med att politiker från USA besökt öriket.

Annons

Den månad som tidigare hade flest rapporterade intrång var oktober 2021, då 196 plan rapporterades.

Uppgifterna kommer från Taiwans försvarsdepartement och har sammanställts av nyhetsbyrån AFP

Taiwaneserna lever under ett konstant invasionshot, då kommunistregimen i Peking anser att den demokratiskt självstyrande önationen är en del av Kina och regelbundet uttalar att Taiwan en dag ska intas, med militärt våld om så krävs.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons