Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Taiwan skärper säkerheten efter spionaffär

Taiwan • Publicerad 3 augusti 2023
En taiwanesisk soldat håller Taiwans flagga under en stor militärövning i slutet av juli. Den taiwanesiska militären har skakats av flera spionaffärer.Foto: ChiangYing-ying/AP/TT

Det taiwanesiska försvarsdepartementet lovar att stärka sitt arbete mot spionage, sedan en taiwanesisk överstelöjtnant anklagats för att spionera för Kina.

Det misstänkta spionfallet kommer vid en tidpunkt då relationerna mellan Taiwan och Kina når bottennivåer. Peking ser Taiwan som en del av det egna territoriet och har trappat upp sitt militära och politiska tryck på öriket.

Annons

Den anklagade överstelöjtnanten ska ha arbetat inom flygvapnet och specialförband i norra Taiwan, enligt den delvis statliga taiwanesiska nyhetsbyrån CNA. Han påstås ha samlat in underrättelseinformation och vidarebefordrat den till Kina. Mannen ska också ha försökt rekrytera aktiva och pensionerade taiwanesiska militärer till ett spionnätverk, enligt CNA.

Taiwan och Kina har spionerat på varandra sedan slutet av inbördeskriget mellan kinesiska nationalister och kommunister 1949, som ledde till bildandet av Taiwan. Flera högt uppsatta taiwanesiska militärer har under de senaste åren anklagats för att spionera för Peking.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons