Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Taiwan utanför amerikansk stillahavspakt

USA nysatsar på att skapa en stillahavspakt med närstående länder, för att motverka Kinas inflytande. Enligt president Joe Biden ingår inte Taiwan i pakten.
Stilla havet • Publicerad 22 maj 2022
Vita husets säkerhetsrådgivare Jake Sullivan.
Vita husets säkerhetsrådgivare Jake Sullivan.Foto: Susan Walsh/AP7TT

Beskedet om att en handelspakt planeras kom från Vita husets säkerhetsrådgivare Jake Sullivan på söndagen. Beskedet har varit väntat en längre tid, men med viss förvåning konstaterades det att Taiwan inte finns med på listan över länder som föreslås ingå i sammanslutningen.

Folkrepubliken Kina anser att Taiwan är en del av landet, och Peking erkänner inte Taiwans självständighet.

Annons

USA i sin tur stödjer Taiwans oberoende ställning gentemot Folkrepubliken.

– Vi ser på möjligheter att fördjupa vårt ekonomiska partnerskap med Taiwan, även i frågor om högteknologi, sade Sullivan.

– Men vi gör detta främst genom bilaterala kontakter.

President Biden ska diskutera utvecklingen och eventuella allianser med Japans premiärminister Fumio Kishida på måndagen. Under presidentens pågående statsbesök har han även avklarat ett besök i Sydkorea.

Peking har kritiserat planerna på en handelspakt.

– Vi hoppas att de bygger en öppen och inkluderande sammanslutning av vänner i Stilla havet, snarare än att skapa exklusiva klickar. Det är viktigt att de gör mer för att skapa fred och utveckling, och inte skapar tumult och kaos i regionen, har Wang Wenbin, talesperson för kinesiska utrikesdepartementet, sagt.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons