Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Talibanernas mansmöte undvek flickors skolgång

Tusentals religiöst lärda män och byäldstar från hela Afghanistan har utlovat lojalitet till talibanerna på ett tre dagar långt massmöte.
Flickors skolgång nämndes inte när mötet avslutades.
Afghanistan • Publicerad 3 juli 2022
Zabiullah Mujahid (vänster), talesperson för talibanernas regering i Afghanistan, under en presskonferens i torsdags, då massmötet inleddes.
Zabiullah Mujahid (vänster), talesperson för talibanernas regering i Afghanistan, under en presskonferens i torsdags, då massmötet inleddes.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Mötet presenterades av talibanerna som ett tillfälle för de tusentals representanterna från Afghanistans många olika distrikt och byar att framföra hur landet bör styras, men när mötet avslutades på lördagen upprepades endast talibanernas egna doktrin. Bland annat konstaterades att sharialagar ska accepteras fullt ut.

"Av Guds nåd har det islamiska systemet kommit för att styra i Afghanistan", löd slutanförandet.

Annons

"Vi står inte bara bakom det, utan kommer också att försvara det. Vi anser att det är hela landets nationella och religiösa plikt," tillades det.

Några konkreta rekommendationer om hur talibanerna bör styra det krisdrabbade landet beslutades det inte om – och flickors skolgång nämndes inte.

Innan mötet sade en källa inom talibanerna att frågor om utbildning för flickor troligtvis skulle tas upp. I slutanförandet blev det dock endast en formulering om att regeringen särskilt ska uppmärksamma modern utbildning och minoriteters rättigheter "i ljuset av islamisk lag".

Sedan talibanerna tog makten över Afghanistan har äldre flickor inte tillåtits gå i skolan, och kvinnor har fått flera rättigheter fråntagna.

Talibanerna har också förbjudit icke-religiös musik och krävt att tv-kanaler slutar att sända filmer och serier som visar kvinnor som inte är täckta. Män har beordrats att klä sig i traditionell dräkt och låta skägget växa.

Inga journalister och inga kvinnor fick närvara på mötet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons