Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Talibanledare: Lägg er inte i

Talibanrörelsens högste andlige ledare uppmanar i ett sällsynt framträdande världens länder att sluta lägga sig i Afghanistans angelägenheter.
Afghanistan • Publicerad 1 juli 2022
Hibatullah Akhundzada, som har varit talibanernas högste andlige ledare sedan 2016, framträdde i Kabul under fredagen. Bilden är från 2016 och distribuerad av Afghan Islamic Press.
Hibatullah Akhundzada, som har varit talibanernas högste andlige ledare sedan 2016, framträdde i Kabul under fredagen. Bilden är från 2016 och distribuerad av Afghan Islamic Press.Foto: Afghan Islamic Press/AP/TT

Hibatullah Akhundzada har inte synts på bild sedan talibanerna tog makten i landet i augusti förra året. Under fredagen talade han inför 3 000 religiöst lärda män och byäldste som samlats i Kabul för ett tre dagar långt möte.

– Varför lägger sig världen i våra angelägenheter? säger han i det timslånga talet som sändes i statlig radio.

Annons

– De säger: “varför gör ni inte si, varför gör ni inte så?”

Akhundzada, som sällan uppträder offentligt, insisterar på att sharia är den enda modellen för en framgångsrik islamisk stat.

Akhundzada har varit talibanernas högste andlige ledare sedan 2016. Framträdandet kommer en vecka efter den dödligaste jordbävningen i landets historia, som dödade över 1 000 afghaner och gjorde tiotusentals människor hemlösa. I samband med skalvet bad regeringsföreträdare det internationella samfundet om hjälp.

Sedan talibanerna tog över makten har den socioekonomiska situationen snabbt förvärrats för miljoner invånare. Många internationella hjälporganisationer har lämnat landet och många regeringar undviker i dag direktkontakt med regimen.

Efter maktövertagandet inrättade FN en särskild krisfond för att förhindra ekonomisk kollaps och en humanitär katastrof.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons