Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Talibanvänlig imam bland de döda i moskédåd

Afghanistan • Publicerad 2 september 2022

En mäktig talibanallierad imam finns bland de döda efter en jättelik explosion vid Gazargah-moskén i den afghanska storstaden Herat.

Dådet skedde i samband med fredagsbönen. Minst 18 personer har dödats och 23 skadats, enligt en talesperson för guvernören i provinsen Herat.

Annons

Imamen Mujib ur Rahman Ansari har väckt uppseende med sitt starka stöd till den extremislamistiska talibanrörelsen. Bland annat har han sagt att alla som begår "minsta handling" mot Afghanistans nya härskare ska halshuggas.

Antalet våldsamma attacker i Afghanistan har minskat sedan talibanerna i fjol återtog makten i landet, men terrororganisationen IS har fortsatt att rikta in sig på shiamuslimer. Minoritetsgruppen utgör mellan 10 och 20 procent av Afghanistans befolkning på 38 miljoner.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons