Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Terrorgrupperna som står för hoten mot Sverige

Uppmaningar till våldshandlingar mot Sverige och svenska medborgare har ökat efter den senaste tidens koranbränningar.
Enligt terrorforskare är det främst från två grupper som hoten kommer.
Terror • Publicerad 16 augusti 2023
Anhängare till shiarörelsen Hizbollah i Libanon bränner svenska flaggor i protest med koranbränningarna. Bild från juli 2023.
Anhängare till shiarörelsen Hizbollah i Libanon bränner svenska flaggor i protest med koranbränningarna. Bild från juli 2023.Foto: Bilal Hussein/AP/TT

Terrororganisationen al-Qaida har via sin officiella mediekanal uppmanat till attacker mot Sverige och Danmark för de koranbränningar som ägt rum i länderna.

Enligt Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, har hoten mot Sverige funnits i många år men eskalerat på senare tid, framför allt under 2023. De senaste från al-Qaida ligger i linje med tidigare uttalanden till viss del:

Annons

– Men det här har väl varit det mest allvarliga och mest detaljerade, säger han.

Generellt hot

Hotet från al-Qaida är också mer generellt än tidigare, menar Robin Andersson Malmros, biträdande föreståndare vid Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet.

– Det här skulle jag ändå bedöma är en tillspetsning av argumentationen och retoriken, säger han och fortsätter:

– Det är inte specifikt mot en enskild aktör, exempelvis Lars Vilks som det varit tidigare.

Förutom al-Qaida syns även uppmaningar om hämnd från andra håll, exempelvis Islamiska statens afghanska gren, IS Khorasan.

– De har riktat uppmaningar att med våld gå mot koranbrännare och agera mot det. Men det är mer begränsat, säger Magnus Ranstorp.

Två aktörer

Även ledaren för shiarörelsen Hizbollahrörelsen i Libanon, Hassan Nasrallah, har uppmanat till "bestraffning" av dem som skändar Koranen. Nasrallah har tidigare sagt att om den svenska regeringen "fortsätter på denna väg kommer den att kategoriseras som ett land i krig med islam och muslimerna."

– Uttalanden från Hizbollah bedömer jag mer som propaganda än något reellt, säger Ranstorp.

Även om al-Qaida numera är en mer decentraliserad organisation är legitimiteten hög med underorganisationer som fortfarande är starka, exempelvis den somaliska terrorgruppen al-Shabaab.

Det är främst från al-Qaida samt även IS som hoten mot Sverige kommer ifrån, enligt både Robin Andersson Malmros och Magnus Ranstorp.

– De stora aktörerna är IS och al-Qaida, säger Ranstorp.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons