Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Texas högsta domstol blockerar abortbeslut

Texas högsta domstol har avvisat ett lägre domstolsbeslut som skulle tillåta kliniker att utföra aborter.
President Joe Biden lovar att skydda kvinnor som reser över landet för att göra abort.
USA • Publicerad 2 juli 2022
Demonstration utanför Texas högsta domstol den 24 juni till följd av att "Roe mot Wade"-beslutet revs upp.
Demonstration utanför Texas högsta domstol den 24 juni till följd av att "Roe mot Wade"-beslutet revs upp.Foto: Eric Gay/AP/TT

Det kommer en kort tid efter att "Roe mot Wade"-beslutet revs upp, vilket gjorde det möjligt för enskilda delstater att förbjuda aborter.

Efter att den konstitutionella rätten till abort upphört har lagen varit svårtolkad i Texas, som tekniskt sett haft ett abortförbud de senaste 50 åren. Det är i nuläget oklart ifall klinikerna har ställt in sina abortärenden igen. Ännu en domstolsförhandling är planerad om en månad.

Annons

USA:s president Joe Biden lovade under ett digitalt möte med demokratiska guvernörer att den federala regeringen kommer att skydda kvinnor som reser till en annan delstat för att göra abort. Han sade också att han tror att vissa delstater i framtiden kan komma att försöka gripa kvinnor som korsar delstatsgränser för ändamålet. Abortpiller kommer också att göras tillgängliga i delstater där abort förbjuds, enligt Biden.

Google meddelade också i fredags att man inom de närmsta veckorna kommer att börja rensa data från användare som besökt en abortklinik och som kan användas för att åtala personer. Beslutet gäller även besök vid exempelvis skyddade boenden eller fertilitetskliniker.

"Om vårt system identifierar att någon har besökt någon av de här platserna kommer vi att radera de här uppgifterna från platshistoriken kort efter deras besök", skriver Jen Fitzpatrick, högt uppsatt chef på Google, i ett blogginlägg.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons