Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tidigare rektor överklagar förskingringsdom

Drygt tolv miljoner kronor av friskolan Römosseskolans skolpeng försvann till bland annat Somalia. Den tidigare rektorn dömdes i tingsrätten till fyra och ett halvt års fängelse – men nu har han bestämt sig för att överklaga domen, rapporterar .
Brott • Publicerad 9 maj 2022
Römosseskolan har tre skolor i nordöstra Göteborg. Verksamheten drivs av föreningen Framstegsskolan. Arkivbild.
Römosseskolan har tre skolor i nordöstra Göteborg. Verksamheten drivs av föreningen Framstegsskolan. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Abdirizak Waberi, tidigare rektor för Römosseskolan, dömdes i tingsrätten för grov förskingring och för grova bokföringsbrott.

Pengarna gick enligt fakturorna till it-tjänster, men tingsrätten slog fast att arbetet aldrig utfördes. Fakturorna kom dessutom från två bolag som Waberi själv kontrollerade. Han godkände dem även själv, för skolans räkning.

Annons

Abdirizak Waberi har hela tiden nekat till brott. Under rättegången hävdade han att pengar som skolan skulle ha använt för it-service kunde skickas till Somalia eftersom flera personer skötte datorservice och digitalisering gratis.

Nu har han bestämt sig för att överklaga domen i sin helhet.

– Han är besviken och tycker att han har kämpat väldigt mycket för att få den här skolan i gång och för att få den att fungera och göra den till en av de bättre skolorna i området med en hög digitaliseringsnivå. Han tycker att han orättvist får ett straff för att han lagt ner sin själ i detta, säger advokaten Allan Stutzinsky till GT.

Överklagandet kommer formellt att lämnas in under tisdagen, enligt tidningen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons