Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tidöpartierna: Bestraffa fler gängmedlemmar

Straffansvaret för de som befinner sig i "gängens kraftfält" behöver utvidgas så att fler som bidrar till den organiserade brottsligheten ska kunna lagföras. Det skriver regeringen och SD i en gemensam debattartikel i Aftonbladet.
Brott • Publicerad 14 juni 2023
Den rättspolitiska talespersonen Torsten Elofsson (KD), justitieminister Gunnar Strömmer (M), Richard Jomshof (SD) – ordförande i riksdagens justitieutskott – samt Juno Blom, rättspolitisk talesperson (L). Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

På torsdag kommer regeringen besluta om en utredning för att se över de så kallade osjälvständiga brottsformerna, skriver partierna. Med det menas bland annat försök, förberedelse och stämpling till brott.

Utredningen, en av punkterna i Tidöavtalet, ska fokusera på två delar. För det första vill man utvidga straffansvaret "så att fler brott som begås inom ramen för den organiserade brottsligheten ska kunna bestraffas".

Annons

"I klartext kan det till exempel handla om att en person som hanterar en så kallad encrotelefon för att kunna begå ett allvarligt brott i större utsträckning ska kunna dömas för förberedelsebrott", skriver partierna.

En encrotelefon är en telefon för krypterad kommunikation.

För det andra vill man utreda så kallade otjänliga försök, då det inte förekommer fara trots att personen haft brottsliga uppsåt. Som exempel nämns ett fall där polisen bytte ut ett riktigt vapen mot en attrapp, men där personen som hämtade vapnet sedan friades på grund av bytet.

Artikeln undertecknades av justitieminister Gunnar Strömmer (M) samt de rättspolitiska talespersonerna Richard Jomshof (SD), Torsten Elofsson (KD) och Juno Blom (L).

Fakta: Punkt i Tidöavtalet

Att utreda de osjälvständiga brottsformerna var en av punkterna i regeringsunderlaget Tidöavtalet, tillsammans med kriminaliseringen av deltagande i kriminella gäng.

Men för att göra det sistnämnda behövs ändringar i den grundlagsskyddade föreningsfriheten – och för att ändra i grundlagen måste man vänta till efter nästa val.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons