Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tillfällig paus: Oförändrad styrränta i USA

Efter tio höjningar i rad lämnar USA:s centralbank Federal Reserve styrräntan oförändrad i intervallet 5,00–5,25 procent. Men beskedet ska ses som en tillfällig paus– troligtvis väntar ytterligare två höjningar innan årsskiftet.
Ekonomi • Publicerad 14 juni 2023
Fed-chefen Jerome Powell höll pressträff efter räntebeskedet.
Fed-chefen Jerome Powell höll pressträff efter räntebeskedet.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

– Den fulla effekten av vår åtstramning märks ännu inte, säger centralbankens ordförande Jerome Powell på en pressträff, rapporterar Bloomberg.

Beslutet i Feds direktion var enhälligt. I ett uttalande skriver Fed att banken genom att behålla räntan på nuvarande nivå får möjlighet att "utvärdera ytterligare information och dess implikationer för penningpolitiken".

Annons

Powell betonar att ytterligare höjningar sannolikt krävs.

– Merparten av direktionens medlemmar ser det som troligt att ytterligare räntehöjningar behövs i år, för att med tiden få ned inflationen till 2 procent.

"Kommer att ta tid"

Av de 18 ledamöterna ser hälften två höjningar, på vardera 0,25 procentenheter, framför sig. Fyra ledamöter tror på en höjning i år och två ledamöter på att det räcker med nuvarande nivå. De tre återstående medlemmarna vill se tre respektive fyra höjningar, enligt CNBC.

Powell säger att effekterna av åtstramningen nu ändå märks i de flesta av ekonomins räntekänsliga sektorer.

– Särskilt bostäder och investeringar. Men det kommer att ta tid för den fullständiga effekten av de monetära åtstramningar att slå igenom, inte minst när det gäller inflationen.

Väntat beslut

Direkt efter räntebeskedet föll aktiekurserna på börsen i New York för att sedan återhämta sig.

Beslutet att lämna räntan oförändrad var väntat av bedömare och kom efter tisdagens besked om inflationen i maj. Under månaden uppgick inflationstakten till 4,0 procent – den lägsta siffran sedan mars 2021.

Majsiffran kan jämföras med 4,9 procent föregående månad och 4,1 procent som var marknadsanalytikernas genomsnittliga förväntningar.

Den så kallade kärninflationen, det vill säga rensat för mat och energi, uppgick samtidigt till 5,3 procent jämfört med 5,5 procent månaden före.

Högsta takten på 40 år

Centralbankens höjningar de senaste 15 månaderna har gett den högsta ränteökningstakten på 40 år, enligt AP.

Annons

Den aggressiva penningpolitiken har gjort lån och krediter dyrare, men mycket återstår innan Feds mål om en kärninflation på 2 procent är uppnått.

Den senaste höjningen kom i början av maj då Fed höjde med 0,25 procentenheter till det nuvarande intervallet 5,00–5,25 procent. Höjningen skickade upp styrräntan till den högsta nivån sedan augusti 2007.

Federal Reserve har sitt nästa möte den 25-26 juli.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons