Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Flera saknade söks vid smältande glaciär

Sökandet efter saknade fortsätter vid den smältande glaciär som började rasa i italienska Dolomiterna i söndags.
Sten, snö och is störtade ned mot ett okänt antal människor. Räddningsarbetare hittar enstaka kvarlevor.
Italien • Publicerad 5 juli 2022
En väldig massa lossnade från glaciären, som har namnet Punta Rocca (ungefär Konspetsen). Bilden är tagen från en räddningshelikopter.
En väldig massa lossnade från glaciären, som har namnet Punta Rocca (ungefär Konspetsen). Bilden är tagen från en räddningshelikopter.Foto: Luca Bruno/AP/TT
Glaciären Punta Rocca ligger på bergstoppen Marmolada, i Dolomiterna som är del av de italienska Alperna.
Glaciären Punta Rocca ligger på bergstoppen Marmolada, i Dolomiterna som är del av de italienska Alperna.Foto: Luca Bruno/AP/TT
Rasmassor av is, snö och sten, på bild tagen från helikopter.
Rasmassor av is, snö och sten, på bild tagen från helikopter.Foto: Luca Bruno/AP/TT

Minst sju människor omkom i samband med raset på bergstoppen Marmolada och människor saknas ännu. Det är oklart hur många det handlar om, då man inte är säkra på hur många som befann sig på berget.

På tisdagen reviderades siffran på antalet saknade personer ned till fem personer, från måndagens siffra på 13, enligt italienska medier. Detta efter att myndigheter lyckats lokalisera några av de som fanns med på listan över saknade.

Annons

En enorm driva av is och sten rasade ned för bergstoppen i hög hastighet, mot klättrare och vandrare. Dessa tros ha dragits med i rasmassorna, eller ned i någon av de sprickor som finns längs med sluttningen.

Tog en selfie

En person som saknas är en 27-årig italiensk man som är pappa till en fyraårig pojke, rapporterar italienska tidningar. Mannen hade tidigare under söndagen tagit en selfie som han skickat till sina anhöriga och vänner med en text som löd ungefär "Titta var jag är!". De anhöriga och vännerna har efter raset förgäves försökt få tag på honom.

Ett av de bekräftade dödsoffren är en tjeckisk medborgare som reste tillsammans med en annan tjeckisk person som nu saknas, meddelar Tjeckiens utrikesdepartement enligt AFP.

Anhöriga till saknade personer har samlat i den närliggande orten Canazei i väntan på besked. Där står också fyra parkerade bilar med utländska registreringsplåtar och väntar: två tjeckiska, en tysk och en ungersk.

Draghi: Det är klimatet

Italiens premiärminister Mario Draghi reste också till Canazei på måndagen. Han slog fast att raset är kopplat till den globala klimatsituationen.

– Åtgärder måste vidtas så att det som har hänt på Marmolada aldrig händer i Italien igen, sade han enligt nyhetsbyrån Ansa.

Det har varit ovanligt höga temperaturer i alpområdet de senaste dagarna, med som högst upp emot tio plusgrader på 3 000 meters höjd.

Sökinsatsen fick avbrytas i flera timmar under måndagen då den försvårades av de varma väderförhållandena. På tisdagskvällen väntas ett stort oväder i delar av de italienska Alperna, vilket har föranlett flera varningar och evakueringar för nya glaciärras.

Hårt åtgångna offer

Drönare används för att försöka finna spår efter de saknade. På tisdagen upptäcktes på så vis klädesplagg, rapporterar La Repubblica.

– Vi tar oss dit väldigt snabbt och den som tar sig ned från helikoptern gör något slags fotodokumentation, tar med fyndet och tar sig upp igen. Det går bara att få med sig något från ytan. Vi kan inte gräva längre, då snömassan har blivit så packad att den inte ens ger med sig för hackor, säger räddningsledaren Maurizio Dell'Antonio till tidningen.

Det handlar om mindre fynd. Eftersom offren har utsatts för väldiga naturkrafter räknar de med att hitta enskilda kvarlevor, med hopp om mindre kännetecken som kan ge svar om vem de tillhört.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons