Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tiotusentals demonstrerade mot polisvåld

Frankrike • Publicerad 23 september 2023
I den franska huvudstaden Paris demonstrerade tusentals människor under lördagen.
I den franska huvudstaden Paris demonstrerade tusentals människor under lördagen.Foto: Michel Euler/AP/TT

Tiotusentals människor i Frankrike har demonstrerat mot polisvåld under lördagen, i protester som organiserades av vänsterorganisationer.

De landsomfattande demonstrationerna hölls runt tre månader efter att en 17-årig pojke sköts ihjäl av polis vid en trafikkontroll i Parisförorten Nanterre. Händelsen väckte liv i en mångårig debatt kring polisvåld och diskriminering av människor i Frankrikes låginkomstområden.

Annons

Enligt arrangörerna deltog runt 80 000 personer i demonstrationerna runt om i Frankrike under lördagen, varav 15 000 i Paris. Inrikesdepartementet uppger dock att den totala siffran i landet var 31 300 och 9 000 i Paris.

Hundratals av de protesterande i Paris bröt sig ur den huvudsakliga demonstrationen. De krossade bland annat fönsterrutor och kastade föremål mot en polisbil. Regeringen har fördömt agerandet som "oacceptabelt våld".

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons