Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tjeckien skickar hem rysk ambassadpersonal

Tjeckiens regering har förklarat två personer vid den ryska ambassaden i Prag persona non grata och beordrat dem att lämna landet, meddelar premiärminister Andrej Babis.
Tjeckien/Ryssland • Publicerad 5 juni 2020
Tjeckiens premiärminister Andrej Babis inför ett möte med sin slovakiske kollega Igor Matovic tidigare i veckan.
Tjeckiens premiärminister Andrej Babis inför ett möte med sin slovakiske kollega Igor Matovic tidigare i veckan.Foto: Petr David Josek/AP/TT

Beslutet har fattats med anledning av bråk mellan rysk ambassadpersonal som lett till falska uppgifter om en planerad rysk attack mot tre tjeckiska politiker, enligt Babis.

– Hela det här fallet uppstod som ett resultat av interna strider mellan anställda vid ambassaden. . . där en av dem skickat påhittad information till vår säkerhetstjänst om en planerad attack mot tjeckiska politiker, säger premiärministern i ett tv-sänt uttalande.

Annons

– Vi vill ha goda relationer med alla länder, men vi är en suverän stat och sådant agerande är oacceptabelt på vårt territorium.

Tre politiker, däribland Prags borgmästare, gavs tidigare polisskydd efter uppgifter om att en rysk man som kunde utgöra ett hot mot dem anlänt till Prag.

Rysslands ambassad kallar Babis påståenden ogrundade och anklagar Tjeckien för att vara ointresserade av att normalisera ländernas relationer.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons