Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tjurrusningen i Pamplona gör comeback

Tusentals glada festivalbesökare fyllde återigen gatorna i den spanska staden Pamplona efter två års uppehåll. Samtliga klarade sig från att spetsas av tjurarnas horn.
Spanien • Publicerad 7 juli 2022
Människor på språng genom Pamplona på torsdagsmorgonen, framför sex rusande tjurar.
Människor på språng genom Pamplona på torsdagsmorgonen, framför sex rusande tjurar.Foto: Alvaro Barrientos/AP/TT
Djurrättsaktivister utklädda till dinosaurier protesterar mot tjurrusningen.
Djurrättsaktivister utklädda till dinosaurier protesterar mot tjurrusningen.Foto: Alvaro Barrientos/AP/TT

Den nio dagar långa San Fermín-festivalens höjdpunkt – tjurrusningen – gick av stapeln på torsdagsmorgonen. Sex tjurar släpptes fria att rusa fram längs med stadens vindlande gator och dödsföraktande mänskliga deltagare gjorde sitt bästa för att undvika att bli påsprungna.

Det lyckades alla med, även om några få ramlade eller slog sig på andra sätt i kalabaliken som pågick i lite drygt två och en halv minut.

Annons

Tjurrusningarna kommer att ske varje morgon i åtta dagar, varpå deltagarna festar och äter gott under eftermiddagarna och kvällarna.

Vid den senaste tjurrusningen 2019 blev åtta personer stångade. Det senaste dödsfallet vid en rusning skedde 2009.

– Vi har en känsla av att det finns en sådan längtan bland människor att roa sig att det kan gå överstyr, säger borgmästaren i staden Enrique Maya till den spanska kanalen Efe.

Myndigheterna har varnat besökare för att coronasmittan ökar igen, och uppmanat till att använda munskydd.

Djurrättsaktivister utklädda till dinosaurier påminner med skyltar om att "tjurrusning är förhistoriskt". Tjurarna dödas av matadorer i tjurfäktningsarenan på kvällen efter att de deltagit i rusningen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons