Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Togs för stöld – döms för grov barnvåldtäkt

En stöld gjorde att 21-åringen kunde bindas till en sex år gammal barnvåldtäkt. Nu döms han till fängelse av Attunda tingsrätt.
Brott • Publicerad 1 augusti 2023
När mannen häktades för den grova stölden topsades han. Genrebild.
När mannen häktades för den grova stölden topsades han. Genrebild.Foto: Pontus Lundahl / TT

Den 11 februari 2017 utsattes en 13-årig flicka för en grov våldtäkt i ett motionsspår i Järfälla kommun av en person som hittills varit okänd. Polisen säkrade spår, men kunde inte matcha dna till en gärningsperson. Förrän i år.

I mitten av juni greps en man misstänkt för en grov stöld på Värmdö efter att han och fem andra tagit sig in i en lokal för att stjäla metaller. Mannen häktades för grov stöld och polisen topsade honom.

Annons

Då visade det sig att mannens dna matchade det dna som säkrades efter våldtäkten i Järfälla 2017. I slutet av juni häktades mannen för grov våldtäkt mot barn och nu har dom fallit i Attunda tingsrätt.

13 månaders fängelse, utvisning från Sverige och förbud mot att återvända på 15 år blev straffet. Dessutom ska han betala 282 000 kronor i skadestånd.

Mannen var 15 år vid tillfället för våldtäkten, vilket är något som tingsrätten vägt in i beslutet. De har också tagit hänsyn till att mannen dömts för fem månaders fängelse för metallstölden på Värmdö.

"Domen är oerhört viktig, inte minst för att kunna ge den utsatta flickan med familj ett visst avslut efter en lång och tuff period", säger Gustaf Silfverstolpe sektionschef för grova brott i Stockholm nord.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons