Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tomma vapenlager i Ukrainakrigets spår

Vapenproducenter i väst mobiliserar för att öka produktionen och fylla hål i lagren i Ukrainakrigets spår.
Ekonomi • Publicerad 12 september 2022
USA:s försvarsminister Lloyd Austin.
USA:s försvarsminister Lloyd Austin.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

USA:s försvarsminister Lloyd Austin säger att vapenansvariga från allierade länder ska mötas i slutet av september för att göra planer för fortsatt stöd till Ukraina samtidigt som de egna lagren byggs upp.

– De kommer att diskutera hur våra försvarsindustrier bäst kan utrusta Ukrainas framtida styrkor med vad de behöver, säger han.

Annons

Bill LaPlante, ansvarig för anskaffning av vapen vid det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon, sade i fredags att målet är att bestämma hur man kan arbeta tillsammans för att både öka produktionen och lösa leveransproblem samt öka utbytbarheten i de olika systemen.

Natoländerna har inte alla samma slags vapen, men deras vapen är kompatibla. Så ammunition tillverkad i ett land kan användas av ett annat.

I början av kriget använde Ukrainas militär mestadels vapen och ammunition som matchade rysk standard. Men inom några månader var dessa slut och landet har kommit att bli beroende av västerländska allierade som har vapen av Natostandard.

Men det har i sin tur bidragit till att västländernas lager har utarmats.

Det beskrivs som avgörande att nu bygga upp dessa lager igen.

I juli sade EU att 500 miljoner euro satsas under de kommande två åren för att fylla på med vapen som behövs efter leveranser till Ukraina.

EU-länderna "har utnyttjat sina lager av ammunition, lätt och tungt artilleri, luftvärnssystem och pansarvärnssystem, och till och med pansarfordon och stridsvagnar", sade EU-kommissionären Thierry Breton då.

– Detta har skapat en riktig sårbarhet som nu måste åtgärdas omedelbart, varnade han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons