Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Torka blottlägger spansk spökstad: "Sorgligt"

Den lilla byn har legat under vatten i tre årtionden. Men nu har den svåra torkan i Spanien fått de spöklika ruinerna av Aceredo att träda fram ur djupet – vilket lockar många turister till platsen.
Spanien • Publicerad 13 februari 2022
Aceredo hamnade under vatten i samband med ett dammbygge för 30 år sedan. Nu har torkan tömt reservoaren på en stor del av dess innehåll.
Aceredo hamnade under vatten i samband med ett dammbygge för 30 år sedan. Nu har torkan tömt reservoaren på en stor del av dess innehåll.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT
Många besökare vill ta sig en titt på spökstaden som trätt fram ur den nästan torrlagda dammen.
Många besökare vill ta sig en titt på spökstaden som trätt fram ur den nästan torrlagda dammen.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT
Gamla ölflaskor utanför en butik i Aceredo.
Gamla ölflaskor utanför en butik i Aceredo.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT
José Luis Penín besöker Aceredo med sin bror.
José Luis Penín besöker Aceredo med sin bror.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Det är en by som tycks frusen i tid och rum som har trätt fram på den spansk-portugisiska gränsen – sedan torkan nästan tömt en damm på sitt innehåll. 1993 översvämmades galiciska Aceredo för att skapa vattenreservoaren Alto Lindoso.

Nu kliver nyfikna besökare omkring på ömsom lerig, ömsom sprucken mark och beskådar halvt raserade byggnader, bilvrak, tomma ölflaskor och en dricksfontän med vatten fortfarande droppande från ett rostigt rör.

Annons

– Det är som att titta på en film, säger den 65-årige pensionären Maximino Pérez Romero till nyhetsbyrån Reuters.

– Jag känner mig sorgsen. Jag tror att det här är vad som väntar kommande år på grund av torkan och allt det där, med klimatförändringarna.

Svår torka

Spanien och Portugal har drabbats av en ovanligt nederbördsfattig vinter och torkan beskrivs som extraordinär på grund av intensiteten och omfattningen av den. Även om vissa områden på Iberiska halvön historiskt har upplevt perioder av torka menar forskare att klimatförändringarna har förvärrat problemen.

Förra årets tre sista månader registrerade Spanien bara 35 procent av den genomsnittliga nederbörd som fallit under samma period 1981–2010. Sedan dess har det nästan inte kommit något regn.

I år har såväl spanska som portugisiska bönder – som odlar produkter som säljs i hela Europa – uttryckt oro för att skördarna kommer att förstöras.

"Sorgligt"

Att Aceredos tak kikar upp ur dammen är en vanlig syn under somrarna och särskilt torra år har delar av byn kunnat beskådas. Men aldrig tidigare har byns skelett vuxit fram i sin helhet mitt under den vanligtvis blöta vintern.

72-årige José Luis Penín, som tidigare bodde i byn, brukade besöka den lokala baren i Aceredo efter en dags fiske med sina vänner.

– Det brukade vara vingårdar och apelsinträd överallt här. Allt var grönt. Det var vackert, säger han till nyhetsbyrån AP.

– Titta så det ser ut här nu. Det är så sorgligt, fortsätter han och pekar på den spruckna gula botten av reservoaren.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons