Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trafikverket: Se upp för husbilarna i sommar

Sommar betyder ofta att det är mindre biltrafik på vägarna. Men på grund av coronapandemin kan det se annorlunda ut i år när fler väljer att semestra inom Sveriges gränser – vilket kan innebära nya risker.
Trafik • Publicerad 5 juni 2020
Fler semesterfirare i Sverige kan betyda problem i trafiken. Arkivbild.
Fler semesterfirare i Sverige kan betyda problem i trafiken. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

– Vi misstänker att det kommer finnas fler som väljer att semestra med husbilar och husvagnar. Många gör det säkert för första gången och är kanske inte så vana vid släp och extra vikt, vilket kan skapa problem i trafiken, säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket.

Han säger att Trafikverket fått indikationer på att efterfrågan på husbilar och husvagnar ökat den senaste tiden, och vill uppmana de nya förarna att tänka extra på säkerheten.

Annons

– Enligt våra tidigare krocktester är säkerheten på de här fordonen inte alltid de bästa. Välj de större vägarna, med mitträcken, staket och där det inte finns mötande trafik. Du ska också vara utvilad och tydlig när du kör. Se gärna resan som en del av semestern och håll avstånd till andra fordon, säger Bengt Olsson.

Den som kör ett större fordon bör också var extra uppmärksam på vägarbeten.

– De svenska vägarna är hårt slitna efter denna vinter eftersom så många har varit ute i trafiken när det inte varit någon snö. Vi är alltså tvungna att utföra en del vägarbeten under sommaren, vi har inget val. Det går att se på vår hemsida när och var vi har arbeten, säger Bengt Olsson.

Men under den kommande midsommarhelgen kommer alla vägarbeten att pausas.

– Vi vet att vissa vägar alltid blir hårt belagda under den här tiden. Samtidigt finns begränsningen på folksamlingar över 50 personer kvar, så det är svårt att förutsäga vad som kommer att hända med de populära midsommarplatserna. Normalt är det trångt på vägarna till Siljan-området i Dalarna, Öland och Västkusten, men i år vet vi helt enkelt inte, säger Bengt Olsson.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons