Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trångt på kvinnofängelser – våld och hot ökar

Brott • Publicerad 13 juli 2023
Kvinnoanstalten i Hinseberg. Arkivbild.
Kvinnoanstalten i Hinseberg. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Allt fler incidenter där hot och våld förekommer rapporteras på svenska kvinnofängelser, enligt statistik från Kriminalvården som Ekot tagit del av.

Hittills i år har dubbelt så många incidenter mellan intagna inträffat, jämfört med motsvarande period för fyra år sedan.

Annons

En av förklaringarna tros vara ökad trängsel på kvinnofängelserna. För tre år sedan fanns tomma platser på anstalterna men i fjol var beläggningen 115 procent.

– Är vi fler på samma ställe så ökar konfliktytorna. Men vi tror också att det förändrade klientelet gör att konflikterna blir fler. Nu är det absolut vanligaste brottet olika former av våldsbrott, säger Adrian Russo, ställföreträdande anstaltschef på kvinnoanstalten Hinseberg, till Ekot.

Enligt Kriminalvården kan det ta lång tid att lösa situationen.

– Det är ett väldigt, väldigt ansträngt läge, säger Susanne Wedin, chef över Kriminalvårdens avdelning för anstalt, häkte och frivård, till radion.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons