Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Transport varslar om strejk på flygplatser

Ekonomi • Publicerad 15 juni 2023
Handbagage passerar en röntgenapparat på Arlanda flygplats. Arkivbild.
Handbagage passerar en röntgenapparat på Arlanda flygplats. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

LO-facket Transport varslar om strejk inom bevakningsbranschen sedan förhandlingarna med arbetsgivarna gått i baklås.

I ett första steg handlar det om övertids- och nyanställningsblockad. Men från den 3 juli gäller strejk, som omfattar flygplatskontrollanter på Bromma flygplats och Landvetter flygplats.

Annons

Från den 5 juli utvidgas strejkvarslet, om ingen överenskommelse nåtts innan dess, till att gälla Arlanda. Där varslas om strejk för arbete inom röntgen, varukontroller och grindmottagning.

Från den 7 juli utbryter strejk på Ringhals kärnkraftverk och omfattar skyddsvakter, enligt ett pressmeddelande från Transport.

Strejken berör fyra arbetsplatser och cirka 450 anställda.

"Både vi och arbetsgivarna är överens om att branschen har problem med att rekrytera och behålla personal. För att få fler till yrket och som också stannar måste vi höja ingångslönen och premiera erfarenhet och kompetens. Men det säger Almega blankt nej till", säger Tommy Wreeth, förbundsordförande i Transport, i pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons