Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Två svenskar skadade i dådet – man häktad

Tre personer dödades och många skadades när en man öppnade eld på ett köpcentrum i Köpenhamn. Bland de skottskadade finns två svenskar.
En misstänkt gärningsman har häktats, men hans motiv är oklart.
Danmark • Publicerad 4 juli 2022
Polis och räddningsfordon i närheten av det köpcentrum i Köpenhamn där flera personer sköts ihjäl på söndagskvällen.
Polis och räddningsfordon i närheten av det köpcentrum i Köpenhamn där flera personer sköts ihjäl på söndagskvällen.Foto: Andreas Hillergren /TT
Köpcentrumet Fields ligger på Amager i södra Köpenhamn.
Köpcentrumet Fields ligger på Amager i södra Köpenhamn.Foto: Björn Hellström/TT
Søren Thomassen vid Köpenhamnspolisen höll en presskonferens klockan 8.00 på måndagen.
Søren Thomassen vid Köpenhamnspolisen höll en presskonferens klockan 8.00 på måndagen.Foto: Andreas Hillergren /TT
Människor flyr köpcentrumet i Köpenhamn i samband med skotten.
Människor flyr köpcentrumet i Köpenhamn i samband med skotten.Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau/TT

Skotten började avlossas på vid 17.30-tiden på söndagen på köpcentret Fields i södra Köpenhamn. Skräckslagna människor rusade ut ur gallerian i panik.

En beväpnad 22-åring greps utanför gallerian. Han häktades på måndagen av Köpenhamns tingsrätt, misstänkt för tre mord och sju mordförsök, skriver polisen på Twitter.

Annons

Domstolen beslutade att han ska sitta häktad på en stängd psykiatrisk avdelning, till att börja med till den 28 juli. Han ska också genomgå rättspsykiatrisk undersökning.

De tre personer som dödades var en 17-årig pojke, en 17-årig flicka och en 47-årig rysk man bosatt i Danmark. På måndagen uppger Dannie Rise vid Köpenhamnspolisen att totalt tio personer skottskadades.

– Av de tio är sex kvinnor och fyra är män. Sex av dem är danska medborgare, två är svenska medborgare, säger Dannie Rise.

De två svenskarna – en 16-årig flicka och en 50-årig man – blev skjutna av gärningsmannen men har överlevt. Flickan berättar för Kristianstadsbladet att hon befinner sig på sjukhus i Danmark, där en kula och splitter ska opereras bort.

Utöver de tio skottskadade har tjugo andra personer skadats i samband med att de flydde från köpcentrumet.

Inga namn

Totalt vårdas fyra personer på sjukhus. En av dem har livshotande skador, men det framgår inte av informationen från Danmark om det gäller någon av de två danskarna eller den svenske mannen.

Namnen på den misstänkte gärningsmannen och offren kommer inte att offentliggöras, har tingsrätten beslutat.

Polisen sade tidigare på dagen att man inte såg något som talar för att det finns ett terrormotiv bakom skottlossningen. Försvarsadvokaten har inte tagit formell ställning till anklagelserna, vilket innebär att det fortsatt är oklart om mannen erkänner eller nekar till dem.

Enligt Søren Thomassen vid Köpenhamnspolisen är polisens bild att offren är slumpmässigt utvalda. Den misstänkte har hörts och har erkänt att det är han som varit i köpcentret. I övrigt vill polisen inte gå in på vad som sagts i förhören.

Den misstänkte är enligt polisen "känd av psykiatrin" sedan tidigare. Mer än så vill Thomassen inte gå in på den misstänktes psykiska mående just nu.

Hundratals vittnesmål

Annons

På måndagen säger Dannie Rise vid Köpenhamnspolisen att motivet fortfarande utreds och att de under söker flera olika hypoteser. Han säger vidare att polisen har fått in flera hundra vittnesmål, men fortfarande vill ha fler.

– Folk som sitter med filmer kan mer än gärna kontakta oss. Det är viktigt att vi får så många detaljer som möjligt.

På en fråga om den misstänktes vapen säger Dannie Rise:

– Vi kommer inte att berätta vilka vapen han hade, hur han har fått tag i dem eller hur många skott han avlossade.

Polisen nåddes av det första larmet klockan 17.36. Den misstänkte 22-åringen greps tolv minuter senare i nära anslutning till Fields, enligt Köpenhamnspolisen då beväpnad med ett gevär. Gripandet beskrivs som odramatiskt.

Köpenhamnspolisen undersöker fyra filmer på Youtube inom ramen för utredningen, rapporterar Jyllands-Posten. På filmerna poserar en ung man med ett gevär och en pistol. Filmerna laddades upp i fredags.

Polisen bekräftar för tidningen att utredarna granskar materialet och att man jobbar brett i jakten på motiv. Men polisen vill inte säga om mannen på filmerna är den gripne 22-åringen.

Enligt DR har polisen gjort husrannsakningar på flera adresser. Bland annat har ett stort antal patruller varit på en adress på Amager.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons