Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Trots stor smittspridning - inte aktuellt med lokala restriktioner

Inga skärpta lokala rekommendationer i länet - än.
Det var beskedet från regionens smittskyddsläkare Bengt Wittesjö under fredagen.
Men - publiktaket på 300 personer skjuts på framtiden, när max 50 fortsatt gäller.
Blekinge • Publicerad 30 oktober 2020
Bengt Wittesjö, Region Blekinges smittskyddsläkare.
Bengt Wittesjö, Region Blekinges smittskyddsläkare.Foto: Mattias Mattisson

– Nu senaste dagarna har vi 20 fall per dag, och de senaste sju dagarna 90 nya fall och tittar vi på veckan innan hade vi 27. Så det går fort det här, konstaterar smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö på fredagens presskonferens, om läget i Blekinge.

– Allas ansvar har vi pratat om många gånger. Noggrann handhygien, hålla avståndet, avstå stora sociala sammanhang och att vi inte umgås med folk som vi inte gör i vanliga fall. Men tyvärr har inte råden räckt.

Annons

– Vi kan komma med skärpta råd, men inga förbud, som till exempel handlar om att helt avstå kollektivtrafik och att inte gå på köpcentrum. Men det är inte därför vi är där vi är inte, det är inte aktuellt idag. Huvudskälet är att vi nu inte har någon större belastning på sjukvården, säger Wittesjö vidare under fredagseftermiddagens presskonferens.

– Men det kan ju komma att ändras, tillägger han.

Publiktaket kvarstår till 50 personer, och inte 300 som egentligen skulle börja gälla den 1 november. Tillsammans med Länsstyrelsen har Bengt Wittesjö tagit det beslutet.

Landshövding Sten Nordin var med på länk på dagens extrainsatta presskonferens.
Landshövding Sten Nordin var med på länk på dagens extrainsatta presskonferens.

– Ytterst handlar det om att skydda personer som riskerar att bli allvarligt sjuka och säkra så att vården har kapacitet att ta hand om dem som behöver den.

– Än så länge ser vi inte en ökad belastning för slutenvården i Blekinge på grund av covid-19. Men kan vi göra något för att minska den risken så är det värt denna uppoffring, säger Bengt Wittesjö.

Thomas TörnqvistSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons