Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trudeau knäböjde mot rasism och polisvåld

Tusentals demonstranter som samlats utanför Kanadas parlament för att protestera mot rasism och polisbrutalitet fick under fredagen sällskap av premiärminister Justin Trudeau.
Kanada • Publicerad 6 juni 2020
Kanadas premiärminister Justin Trudeau ställde sig på ett knä för att visa sitt stöd till de demonstranter som protesterar mot rasism och polisbrutalitet.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau ställde sig på ett knä för att visa sitt stöd till de demonstranter som protesterar mot rasism och polisbrutalitet.Foto: Sean Kilpatrick/AP/TT

I åtta minuter och 46 sekunder, lika länge som en polisman tryckte sitt knä mot George Floyds nacke, stod Trudeau tyst på knä tillsammans med övriga demonstranter, rapporterar CBC News.

Premiärministern anslöt sig till folksamlingen iklädd svart munskydd och omgavs av säkerhetsvakter. Han lyssnade på talarna och gick flera gånger ner på knä och lade handen på hjärtat, en gest som i USA används för att demonstrera mot polisvåld att rasism mot svarta.

Annons

Demonstrationen anordnades till stöd för de omfattande protesterna i USA efter Floyds död förra veckan. Premiärministern höll en "Black lives matter"-tröja och jublade och applåderade tillsammans med demonstranterna, men talade inte själv.

– Alldeles för många kanadensare känner rädsla och ångest vid åsynen av poliser, sade Trudeau vid sin dagliga presskonferens tidigare under dagen och fortsatte:

– De senaste veckorna har vi sett många kanadensare som plötsligt kommit till insikt om att den diskriminering som många av våra medborgare utsätts för måste upphöra.

I tisdags uppmärksammades Trudeau för att ha stått tyst i 20 sekunder efter att ha fått en fråga från en journalist om USA:s president Donald Trumps hot om att använda militären mot demonstranter. Efter den till synes långa betänketiden sade premiärministern till slut:

– Vi ser alla med förskräckelse och bestörtning vad som händer i USA. Nu är det dags att lyssna, förena människor och lära oss om de orättvisor som fortsätter, trots att det har gjorts framsteg under flera år och decennier.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons