Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trump efter fallet: Hoppas han inte skadade sig

Joe Bidens fall i samband med ett examenstal skapade stora rubriker i USA.
Den 80-årige presidenten, som ska ha snubblat på en sandsäck, var trots omständigheterna vid gott humör när han anlände till Vita huset på kvällen.
– Jag blev sandsäckad! skämtade han.
USA • Publicerad 2 juni 2023
Joe Biden mår bra efter gårdagens fall vid ett examenstal i Colorado Springs.
Joe Biden mår bra efter gårdagens fall vid ett examenstal i Colorado Springs.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Dagen efter Joe Bidens fall ser det lugnt ut i de stora amerikanska medierna. Huruvida incidenten kommer att blåsa liv i debatten kring 80-åringens hälsa återstår att se.

Det är nämligen inte första gången presidenten skapar rubriker efter att ha snubblat. Han har fallit i trappan på väg upp till presidentplanet Air Force One två gånger – och förra sommaren ramlade han under en cykeltur i delstaten Delaware. Torsdagens fall inträffade vid en ceremoni för flygvapenakademin i Colorado Springs.

"Lämplig för tjänstgöring"

Annons

Vita husets läkare Kevin O'Connor har tidigare påpekat att demokraten Joe Biden är vid god hälsa.

"Presidenten är fortfarande lämplig för tjänstgöring och fullgör alla sina skyldigheter utan några undantag eller anpassningar", skrev han efter en hälsoundersökning i februari i år.

Trump och DeSantis kommenterade

Expresidenten och republikanen Donald Trump fick höra om fallet kort efter händelsen från en person i publiken under sitt besök i Iowa. Han passade på att påminna åhörarna om när han själv kämpade med en hal ramp efter en ceremoni 2020.

– Jag hoppas att han inte skadade sig, hela grejen är galen, sade Trump om händelsen.

Även den republikanska Floridaguvernören och presidentaspiranten Ron DeSantis reaktion på fallet var lågmäld – även om han inte missade chansen att pika presidenten.

– Vi hoppas och önskar att Joe Biden tillfrisknar snabbt från de skador han kan ha ådragit sig, men vi önskar också USA ett snabbt tillfrisknande från de skador de har ådragit sig på grund av Joe Biden och hans politik, sade han till Fox News på torsdagskvällen.

Fakta: Fördel Republikanerna inför det amerikanska valet

Om det amerikanska presidentvalet skulle äga rum i dag – och kandidaterna hette Donald Trump och Joe Biden – skulle republikanen Trump få 45,5 procent av rösterna och demokraten Biden 43,7. Detta enligt sex färska opinionsmätningar sammanställda av sajten Real Clear Politics.

Om det däremot vore republikanen Ron DeSantis och Joe Biden som ställdes mot varandra skulle DeSantis få 44,7 procent och Biden 43,3, enligt sammanställningen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons