Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trump i domstol: "Oskyldig på alla punkter"

USA:s tidigare president Donald Trump har i domstol formellt anklagats på 37 åtalspunkter – och i sin tur hävdat sin oskuld.
– Vi lämnar definitivt in en inlaga om att (Trump) är icke skyldig, säger Trumps advokat
USA • Publicerad 13 juni 2023
USA:s expresident Donald Trump på väg till domstolen i Miami.
USA:s expresident Donald Trump på väg till domstolen i Miami.Foto: Jim Rassol
Advokaten Alina Habba, som jobbar för Trump men inte representerar honom i det aktuella målet, sågade åtalet mot expresidenten.
Advokaten Alina Habba, som jobbar för Trump men inte representerar honom i det aktuella målet, sågade åtalet mot expresidenten.Foto: Alex Brandon

Tillsammans med sonen Eric färdades expresidenten i en bilkaravan till domstolen i Miami där de inledande förhandlingarna hölls.

Inne i rätten anklagades Trump formellt för brott. En domare informerade honom om de totalt 37 åtalspunkterna, varav Trump via sin advokat förklarade sig oskyldig på samtliga punkter.

Annons

– Vi lämnar definitivt in en inlaga om att (Trump) är icke skyldig, säger Trumps advokat Todd Blanche under utfrågningen, rapporterar AFP.

Åtalet mot Trump rör främst expresidentens hantering av hemligstämplade och känsliga regeringsdokument som har förvarats i hans residens Mar-a-Lago efter tiden i Vita huset.

Sade inte ett ord

Processen tog inte mer än två timmar innan Trump lämnade rätten, vinkades till supportrar inifrån sin bil. Enligt reportrar på plats inne i salen yttrade Trump själv inte ett enda ord under förhandlingen.

På vägen från domstolen passade Trump sedan på att stanna vid en kubansk restaurang i stadsdelen Little Havana. Där möttes han av en supporterskara som svarade med att sjunga "happy birthday" för den tidigare presidenten, som fyller 77 på onsdagen.

"Tack Miami. Ett så varmt mottagande på en så sorglig dag för vårt land", skriver Trump på sin sociala medier-plattform Truth Social.

Advokat: Målinriktad lagföring

Amerikanska medier rapporterar att Trump har arresterats, men i svensk rättslig terminologi finns inget motsvarande steg. Trump har inte frihetsberövats, och då det inte föreligger någon risk för rymning släpptes Trump fri utan restriktioner.

Alina Habba, en advokat som jobbar för Trump men inte representerar honom i det aktuella målet, försvarade sin arbetsgivare utanför domstolsbyggnaden.

– Beslutat att driva anklagelserna mot president Trump vidare, medan man blundar för andra, är en symbol för den korruption vi har här, säger hon enligt BBC.

Habba fortsätter:

– Vi är vid en vändpunkt i vårt lands historia i form av målinriktad lagföring av en ledande politisk motståndare.

Åtalad medarbetare

Annons

Förutom Trump kallades även medarbetaren Walt Nauta till rätten i Miami där han står åtalad för flera brott.

Nauta misstänks ha hjälp till att flytta lådor med dokument innan FBI genomförde husrannsakan i Mar-a-Lago, i hopp om att de inte skulle hittas. Även Nauta förklarade sig oskyldig till anklagelserna.

Utanför domstolsbyggnaden hade Trumpanhängare samlats till stöd för expresidenten. På plats fanns även de som hoppas på en fängelsedom, men ingen av de två sidorna hade några större skaror på plats.

Vid klockan 20.15 lokal tid (02.15 svensk tid) har Trump kallat till pressträff vid sin golfklubb i Bedminster i New Jersey för att kommentera åtalet mot honom.

Fakta: Fler rättsfall mot Donald Trump

Bokföringsbrotten

34 åtalspunkter mot Donald Trump som bland annat anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Rättegången är planerad till mars 2024.

.

Valet 2020 och stormningen av kongressen

Federala åklagare granskar misstankar om att Donald Trump och hans rådgivare ska ha försökt att förändra resultatet i presidentvalet 2020.

Ett specialutskott i kongressens representanthus har tidigare rekommenderat att Trump och rådgivare åtalas för att ha utövat påtryckningar i fråga om valresultatet. I representanthusets utredning ingick en granskning av stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

.

Delstaten Georgia

En utredning pågår om det telefonsamtal som Donald Trump gjorde till Georgias valansvarige Brad Raffensperger, där Trump ville att republikanen Raffensperger skulle "hitta de 11 780 röster" som krävdes för att Trump skulle segra över Joe Biden i delstaten i presidentvalet 2020. Åklagare har redan varnat Trumps advokat Rudy Giuliani och flera lokala republikaner att de riskerar formella anklagelser.

.

Delstaten New York

Delstaten New Yorks justitieansvariga Letitia James har stämt expresidenten och hans Trump Organization för att ha vilselett skattemyndigheter om värdet på fastigheter och golfanläggningar för att få lån och skattelättnader. James kräver 250 miljoner dollar i skadestånd. Ett civilrättsligt mål inleds i oktober. Åklagare på Manhattan har utrett samma misstankar, men valde att inte väcka åtal.

.

Anklagelse om våldtäkt

I ett civilrättsligt mål hävdar en tidningskolumnist att hon blivit våldtagen av Donald Trump i mitten av 1990-talet. Vid rättegången som avslutades i maj kom juryn fram till att Donald Trump utsatt henne för sexuella övergrepp och att han gjort sig skyldig till förtal, då han påstått att kolumnistens utsaga var en lögn påhittad för att sälja böcker.

Trump dömdes att betala 5 miljoner dollar i skadestånd, men har sagt att han överklagar.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons