Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trump och guvernörer oense om protesttaktik

USA:s president Donald Trump kräver att delstaternas guvernörer tar i med hårdhandskar för att stoppa protester.
Demokratiska guvernörer svarar att Trump snarast eldar på det svåra läget.
USA • Publicerad 1 juni 2020
President Donald Trump har talat om krisen i USA med flera guvernörer. Arkivbild.
President Donald Trump har talat om krisen i USA med flera guvernörer. Arkivbild.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Flera av USA:s guvernörer och president Donald Trump hamnade på kollisionskurs i ett telefonsamtal på måndagen där insatser för att stoppa kravaller diskuterades.

Trump sade att guvernörerna såg veka ut och måste ta hårdare tag.

Annons

Guvernör J B Pritzker, demokrat från Illinois, svarade att Trumps retorik gjorde en redan instabil situation värre, vilket besvarades skarpt av presidenten.

Uppgifterna från telefonsamtalet kommer från det amerikanska mediebolaget CBS, som säger sig ha tillgång till en ljudinspelning. På den ska president Trump ha sagt:

– Ni måste dominera, om ni inte härskar över dem så slösar ni bort er tid. De kommer att köra över er, ni kommer att se ut som en samling töntar, ni måste dominera.

Hotar med Barr

Enligt inspelningen hotar han med att koppla in USA:s justitieminister William Barr, han kräver att guvernörerna griper fler personer och skärper lagar såsom att bränna flaggor. Barr ska, enligt Wall Street Journal, ha medverkat vid telefonkonferensen.

Trump har ännu inte gjort något officiellt uttalande om händelserna kring och efter George Floyds död. Han har dock kommenterat utvecklingen på det sociala nätverket Twitter flera gånger.

"Bli tuffa demokratiska borgmästare och guvernörer. Dessa människor är anarkister. Kalla in nationalgardet nu. Världen ser på och skrattar åt er och Sleepy Joe (president Trumps öknamn på Demokraternas presidentkandidat Joe Biden). Är det vad USA vill? Nej!", skrev han på Twitter sent på söndagen. Flera av orden skrev han med versaler och utropstecknen var tre i rad.

Möjligen skrev han sina meddelanden från bunkern i Vita huset, där han enligt BBC:s rapportering ska ha tagit sig när demonstranter samlats vid Lafayette Square mitt emot Vita huset på söndagen.

Delstaternas makt

Frågan om den federala makten och presidentens inflytande på delstaterna är känslig, då guvernörerna har en mycket stark ställning enligt den amerikanska konstitutionen. I de flesta delstater är guvernören också befälhavare för nationalgardet, den närmast paramilitära reserviststyrka som kan kallas in vid katastrofer och kriser.

Lagar, straff och budgetfrågor för rättsväsendet är till exempel till stor del delstatsfrågor.

Trots samtal med Vita huset har till exempel Minnesotas guvernör, demokraten Tim Walz, valt att vara försiktig om att be om federal hjälp i samband med kravallerna.

Fakta: Guvernörer i USA:s delstater

Av USA:s 50 delstater har 24 delstater guvernörer som är demokrater, medan 26 har republikanska guvernörer.

Guvernören i Minnesota, Tim Walz, är demokrat, liksom Minneapolis borgmästare Jacob Frey.

Flera delstater med stor befolkning, såsom Kalifornien och New York, har också guvernörer som tillhör Demokraterna.

De flesta delstater har ett nationalgarde, en militär styrka av reservister. Guvernören i delstaten är befälhavare för styrkan. Reservister inom nationalgardet kan också beordras att fullgöra federal tjänstgöring – och då blir USA:s president överbefälhavare över dem.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons