Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trump vill byta domare

USA • Publicerad 6 augusti 2023
USA:s expresident Donald Trump vill byta ut den domare som lottats till hans fall. Arkivbild från 3 augusti.
USA:s expresident Donald Trump vill byta ut den domare som lottats till hans fall. Arkivbild från 3 augusti.Foto: Alex Brandon/AP/TT

USA:s förre president Donald Trump vill få domaren Tanya Chutkan utbytt. Hon kommer inte att ge honom en rättvis chans, klagar han på sin egen medieplattform Truth Social.

Expresidenten är föremål för en rad rättsprocesser. Det kanske allvarligaste åtalet gäller anklagelser om att han försök omkullkasta valresultatet 2020.

Annons

Det målet hanteras av distriktsdomaren Tanya Chutkan, som tillsatts av den demokratiske presidenten Barack Obama.

"Vi kommer omedelbart att begära att domaren byts ut på mycket starka grunder", skriver Trump.

Chutkan är en av tiotalet domare vid den federala domstolen i Washington och hon lottades till det här fallet. I november 2021 gick hon emot Trump och godkände att dokument skulle lämnas ut till det kongressutskott som utredde stormningen av kongressen. "Presidenter är inte kungar", slog hon då fast. Hon har också utdömt långa straff till Trumpanhängare som deltog i stormningen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons