Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Truss fryser elräkningarna i två år

Elräkningarna för ett genomsnittligt brittiskt hushåll ska inte få överstiga 2 500 pund per år, och frackning ska tillåtas igen, enligt nytillträdda premiärministern Liz Truss energistrategi.
Storbritannien • Publicerad 8 september 2022
Premiärminister Liz Truss på väg till underhuset för att presentera energistrategin.
Premiärminister Liz Truss på väg till underhuset för att presentera energistrategin.Foto: Kirsty O'Connor/AP/TT

Från och med den 1 oktober, och två år framåt, kommer brittiska hushåll inte betala mer än 2 500 pund, motsvarande drygt 30 000 kronor, per år i el- och värmeräkningar.

Pristaket kommer innebära att ett genomsnittligt brittiskt hushåll sparar cirka 1 000 pund per år, säger Truss enligt brittiska medier. För företag, välgörenhetsorganisationer och offentliga institutioner som skolor och sjukhus, sätts taket på sex månader.

Annons

Satsningen är utöver det stöd på 400 pund som Boris Johnson utlovade innan han avgick som premiärminister. Analytiker beräknar att den kan komma att kosta över 100 miljarder pund, en kostnad som ska finansieras med lån. Detta har väckt oro för de brittiska finanserna som redan är ansträngda efter covidåtgärderna.

Enligt Truss och den nye finansministern Kwasi Kwarteng kommer dock satsningen att innebära "betydande fördelar" för ekonomin. Inflationen kommer att hejdas med fyra–fem procentenheter, hävdar Truss och Kwarteng.

Truss häver också Storbritanniens förbud mot frackning (gas- eller oljeutvinning via hydraulisk spräckning), något som miljöorganisationer ställt sig negativa till. Oljeborrning i Nordsjön ska också tillåtas.

Regeringen ska även se över Storbritanniens mål på att nå nollutsläpp av koldioxid fram till 2050.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons