Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tunga skyfall i Sydney – många evakueras

Över 30 000 personer har fått order om att evakuera från storstaden Sydney i Australien. Översvämningarna lär bli de värsta som drabbat området de senaste 18 månaderna.
Sydney • Publicerad 4 juli 2022
Mark Baker/AP/TT
Mark Baker/AP/TTFoto: Räddningstjänsten spärrar av en bro utanför Sydney som har översvämmats i skyfallen.
Ett fartyg på grund i Wollongong, Australien.
Ett fartyg på grund i Wollongong, Australien.Foto: AP/TT

Skyfall har gjort att floder och den stora dammen Warragamba har svämmat över.

– Vattnet stiger snabbt, mycket snabbare än väntat, säger Ashley Sullivan på delstatens New South Wales räddningstjänst till ABC.

Annons

Runt 32 000 personer har fått order om att evakuera områden i utkanten av storstaden Sydney i Australien. Men den siffran kan komma att öka, enligt delstatens premiärminister Dominic Perrottet.

– Den siffran kommer troligen att stiga under veckan, säger han.

Bortspolade vägar

Vägar har spolats bort och vatten har forsat in i hus. Räddningstjänsten har gjort över 140 räddningsinsatser under helgen. Många av de som räddats har kört fast i vattnet med sina bilar eller inte kunnat lämna sina översvämmade hus.

En insats för att rädda 21 besättningsmän som är fast på ett drivande lastfartyg har tvingats avbrytas på grund av det hårda vädret. Senare under dagen har tre bogserbåtar lyckats dra ut fartyget på djupare vatten för att försöka reparera det.

Mer regn väntas

Så sent som i mars i år omkom ett 20-tal människor när delar av Australiens östkust drabbades av stora översvämningar, däribland storstadsområdena Sydney och Brisbane.

– Den senaste informationen vi har är att det är väldigt sannolikt att de här översvämningarna kommer att bli värre än alla de tre översvämningar som har drabbat dessa områden de senaste 18 månaderna, säger Australiens krisminister Murray Watt till ABC.

Regnet väntas fortsätta hela veckan och enligt Australiens meteorologiska institut beräknas tolv centimeter regn falla i Sydney-området under måndagen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons